1. yle.fi
  2. Uutiset

Bangladeshissa erotettu satoja protestoivia merkkivaatetehtaiden työntekijöitä

Ainakin 1  500 palkankorotuksia vaatinutta tehdastyöntekijää on saanut lopputilin. Tehtaat tekevät vaatteita esimerkiksi H&M:lle.

Ulkomaat
Joukko miehiä kävelee kadulla kantaen banderolleja ja heiluttaen punaisia lippuja.
Palkankorotuksia vaativia tekstiilityöntekijäliittojen edustajia Dhakassa 23. joulukuuta. Abir Abdullah / EPA

Bangladeshin poliisin mukaan tuhat viisisataa työntekijää irtisanottiin sen jälkeen, kun palkkamielenosoitukset olivat johtaneet useiden tehtaiden tuotannon keskeytymiseen.

Bangladeshin tekstiilityöntekijäliiton mukaan irtisanottuja on ainakin 3 500.

Vaateteollisuuden keskuksessa Ashulassa mielenosoituksiin osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä. Ashulassa valmistetaan vaatteita muun muassa GAP:ille, Zaralle ja Hennes & Mauritzille.

Mielenosoittajat vaativat palkkojensa kolminkertaistamista nykyisestä. Minimikuukausipalkka on 64 euroa.

Poliisi: mielenosoitukset ovat laittomia

Tekstiilityöntekijöiden liitto syyttää viranomaisia poikkeuslakien käyttämisestä protestien kukistamisessa. Poliisi on pidättänyt ainakin 30 ihmistä, joiden joukossa on useita ammattiliittojen johtajia.

Mielenosoitukset uhkasivat viennin kannalta tärkeää joulun ja uuden vuoden sesonkia. Keskeytyneiden tehtaiden toiminta on uutistoimistojen mukaan nyt palannut normaaliksi.

Bangladeshin vaateteollisuus on kärsinyt huonosta maineesta muun muassa heikon työturvallisuuden takia. Vuonna 2013 Rana Plaza -tehdaskompleksin romahduksessa kuoli 1 130 ihmistä.

Yli 4 000 tekstiilitehdasta muodostavat elintärkeän vientialan Bangladeshille. Ala vastaa noin 80 prosentista maan vientituloja.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi