1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pearl harbor

Japanin pääministeri Pearl Harborissa: "Emme saa koskaan toistaa sodan kauhuja uudelleen"

Japanin pääministeri Shinzo Abe on esittänyt osanottonsa Japanin 75 vuotta sitten tekemän ilmaiskun uhreille. Hän ei kuitenkaan esittänyt Yhdysvalloille anteeksipyyntöä maansa puolesta.

Japanin presidentti Shinzo Abe ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapasivat Havaijilla, Pearl Harborissa. Kuva: EPA/Bruce Omori

Japanin pääministeri Shinzo Abe on tehnyt historiallisen vierailun Yhdysvaltoihin, Pearl Harborin satamaan.  Kyseessä oli ensimmäinen Japanin pääministerin vierailu kuuluisan sotasataman muistomerkillä ja samalla ensimmäinen japanilaisjohtajan vierailu Pearl Harborissa yhdessä Yhdysvaltain presidentin kanssa.

Pääministeri Shinzo Abe esitti ”vilpittömät ja ikuiset surunvalittelunsa” Japanin 75 vuotta sitten tekemän ilmaiskun uhreille.

Japanin ilmavoimien koneet pommittivat Yhdysvaltain tärkeimmän sotasataman Havaijilla, Honolulussa 7. joulukuuta 1941. Surmansa sai yli 2400 sotilasta ja siviiliä. Japani yritti kylvämällään tuholla estää Yhdysvaltain osallistumisen Japanin-vastaiseen sodankäyntiin, mutta hyökkäyksen jälkeen toinen maailmansota laajeni Tyynellemerelle.

– Meidän ei pidä koskaan toistaa sodan kauhuja uudelleen, pääministeri sanoi.

Japanin pääministeri Shinzo Abe ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama laskivat symbolisessa tapaamisessaan seppeleet uponneen taistelulaiva USS Arizonan muistomerkillä. Samalla he pitivät hiljaisen hetken iskussa kuolleiden muistolle. Muistomerkin alla oleva hylky on yhä viimeinen leposija yli tuhannelle sotilaalle.

Abe vakuutti puheessaan Japanin sitoutumista sovinnontekoon ja rauhaan. 

– USS Arizonassa lepäävien Yhdysvaltain sotilaiden sieluille, Yhdysvaltain kansalle ja kaikille maailman ihmisille annan tästä horjumattoman lupaukseni.

Myös Obama vakuutti Yhdysvaltain rauhantahtoa.

– Toivon viestittävämme yhdessä maailmalle, että rauhassa on enemmän voitettavaa kuin sodassa, presidentti lausui.

Ei anteeksipyyntöä

Japanin hallitus ilmoitti jo ennalta, ettei pääministeri Abe aio vierailunsa aikana esittää anteeksipyyntöä Pearl Harborin iskusta.

– Esitän vilpittömät ja ikuiset surunvalitteluni täällä kuolleiden sieluille. Osanottoni myös kaikille niille urheille miehille ja naisille, joiden elämä päättyi sodan vuoksi ja lisäksi niille lukemattomille viattomille ihmisille, jotka joutuivat sodan uhreiksi, Abe sanoi Pearl Harborissa.

Myöskään Barack Obama ei Japanin-vierailullaan toukokuussa pyytänyt anteeksi Yhdysvaltain Hiroshimaan ja Nagasakiin pudottamia atomipommeja.

Yhdysvaltain ja Japanin johtajien tapaamisten tarkoituksena on ollut maiden välisen kumppanuuden lujittaminen ennen kuin valta Valkoisessa talossa vaihtuu.

Aben vierailu jäänee Obaman viimeiseksi viralliseksi maailmanjohtajan tapaamiseksi.

Lähteet: Reuters, AP, AFP