Kotimainen kala jaksaa pyristellä Norjan lohta vastaan

Kotimaisella kalalla on vakituiset haluajansa, eikä heille muu kelpaa.

kalat
Muikku muikkunuotta Kemijärvi Kauhaselkä
Jorma Korhonen / Yle

Norjan lohi hallitsee yhä vähittäiskaupan kalamarkkinoita korkeasta hinnastaan huolimatta. Kallis lohi on kuitenkin lisännyt kotimaisen kirjolohen kysyntää.

Torniossa jo liki 60 vuotta toiminut Kalaliike Hast pyrkii huolehtimaan siitä, että Norjan lohen rinnalla kaupoissa on tarjolla myös kotimaisia vaihtoehtoja.

– Kotimaisella kalalla on kovasti kysyntää ja se pidetään vahvasti kuvassa mukana, sanoo myyntipäällikkö Jouni Hast ja luettelee: kotimainen siika, kirjolohijalosteet, silakkafileet ja jotkut järvikalat.

– Mutta kyllä Norjan lohi on yhä se ykkönen, vaikka sen hinta on pompsahtanut taivaisiin. Kotimainen kirjolohi taistelee nyt sitä vastaan, hän sanoo. Kirjolohesta on niin kovasti kysyntää, että tavara saattaa loppua jopa kesken.

Tietysti pohjoisen kalaa

Torniolaisella Kalaliike Hastille merkittävä kirjolohen ja siian toimittaja on Rovaniemellä Vanttauskoskella. Kuivaniemen alueelta ja Iistä lähdetään sitten merialuetta alaspäin.

– Vuodenajasta riippuen ostamme hyvää kotimaista kalaa sieltä, missä sitä on tarjolla. Käytämme niin paljon pohjoisen tavaraa kuin vain mahdollista, Jouni Hast sanoo.

25 tonnia Kitkan viisasta

Kuusamon ja Posion kalastajilta Kalaliike Hast ostaa vuosittain 20 000 - 25 000 kiloa Kitkan viisaaksi nimettyä muikkua friteerattavaksi. Muikkua saadaan myös Sodankylästä Unarista.

Jouni Hast harmittelee, että syksyllä ison muikun ja siian tulo romahti ja paikallisen kalan saanti huononi. Jouni Hast pitää sitä ajoittaisena ilmiönä.

Kalaliike Hast jalostaa kalaa kaikkiaan noin 1,2 miljoonaa kiloa vuodessa.

Naruskan kirjolohta Sallassa

Sallassa K-market Puolukka luottaa paikalliseen kalaan ja olletikin Naruskajoessa kasvatettaviin Karhutunturin Lohen tuotteisiin, kirjoloheen ja siikaan. Norjan lohen menekki on lähes olematonta.

– Sitä meillä jouluna paketoitiin ihan pääsääntöisesti. Tuote on hyvälaatuista ja sillä on aina kovasti kysyntää, sanoo kauppias Veli-Matti Lindholm.

– Naruskajoen kirjolohta myimme nyt edellisjoulua enemmän.

Muun kotimaisen kalan tarjonta Puolukassa on varsin vähäistä. Paikallisilta pyytäjiltä tule hajamääriä ahventa, madetta ja muikkua.

Norjan lohta Kemissä

Kemissä S-marketissa Norjan lohi hallitsee kalakauppaa.

– Se on oululaisen Hätälän jalostamaa, että sikäli täkäläistä tuotetta. Eipä meilltä juuri muuta kysytäkään, sanoo marketpäällikkö Juha Miettunen.

– Joskus meillä saattaa olla pieniä eriä muikkua ja muuta järvikalaa. Ei merkittävissä määrin tai säännöllisesti.

Kotimaisen kysyntä kasvussa

Kalatalouden Keskusliitosta kerrotaan, että kotimaisen kalan kysyntä on kasvussa (Maaseudun Tulevaisuus 23.12.). Liiton mukaan Suomen järvien kala-apajat tuottavat taloudellisesti entistä paremmin. Kannattavuutta voitaisiin edelleen kohentaa jalostusastetta lisäämällä.

Etelä-Suomen vesissä kotimainen kuha on nosteessa. Hyviä kuhavesiä on Lapissakin. Siellä mukana on myös haukia, siikoja, ahvenia ja mateita. Ammattimaiselle kalastukselle ei vain kaikin paikoin ole riittävän hyvät mahdollisuudet.