Kaupungit ilotulittavat pohjalaiskunnissa maltillisesti, jos ollenkaan

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi näkyy pohjalaiskuntien uudenvuodenjuhlissa vaihtelevasti. Osa kunnista ei ilotulitusta järjestä, osa puolestaan panostaa juhlavuoteen. Vaasa ja Seinäjoki juhlivat näyttävästi.

ilotulitukset
Ilotulitus tummaa taivasta vasten.
Seppo Sarkkinen / Yle

Monet kaupungit juhlistavat satavuotiasta Suomea näyttävillä ilotulituksilla. Raketteihin rahaa käytetään vaihtelevasti. Vaasassa kaupunginjohtaja Tomas Häyryn mukaan ilotulitus maksaa noin 3000 euroa. Normaalisti ilotulitus on maksanut noin 2000 euroa, joten itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi lisää ilotulitteiden määrää tuhannen euron verran.

Vaasassa Suomi 100 -juhlavuoden alkamisen kunniaksi ilotulituksessa on näyttävästi esillä sinivalkoiset värit. Yleisö voi parhaiten seurata ilotulitusta Kalarannassa tai Vaasan vankilan rannassa. Pääsy rakettien lähetyspaikalle Räätälinsaareen on kielletty.

Seinäjoella raketteja ammutaan kahteen eri kertaan: koko perheen ilotulitus järjestetään Lakeuden puistossa klo 18 ja uusi vuosi otetaan vastaan puolen yön juhlailotulituksella. Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäen mukaan yhteensä rahaa ilotulitteisiin kuluu 3000-4000 euroa.

Suomen juhlavuosi ei lisää rakettien määrää, vaan illan aikana panostetaan oheistapahtumiin. Esimerkiksi klo 17 lähtien järjestetään Kirkkopuistossa ValotON-kynttiläpolku koko perheelle. Polun varrella on nähtävillä Marttilan koulun 5A-luokan teoksia Suomesta ja suomalaisuudesta. Tänä vuonna myös illan juhlapuheiden paikka vaihtuu.

– Koska kaupungintalo on remontissa, niin juhlapuheet pidetään seurakunnan puolelta, mikä on varmasti ihan mukavaa vaihtelua, Rasinmäki toteaa.

Juhlavuosi tekee poikkeuksen Alavudella

Raketteja ei taivaalle kaupungin toimesta ihan joka paikassa ammuta. Esimerkiksi Kurikassa ja Kristiinankaupungissa raketteja ammutaan satunnaisesti. Kurikassa ilotulitteita ammuttiin viime vuonna kuntaliitoksen johdosta, mutta tänä vuonna raketit jäävät ampumatta. Myöskään Kristiinankaupungissa raketteja ei tänä vuonna ammuta.

Alavudella rakettien ampuminen on satunnaista. Viimeksi raketteja on ammuttu taivaalle Töysän ja Alavuden kuntaliitoksen johdosta. Tänä vuonna Suomen juhlavuotta kuitenkin juhlistetaan raketeilla. Rahaa ilotulitteisiin kaupunki käyttää 2500 euroa. Alavuden kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpään mukaan ilotulitus on hieno tapa aloittaa kaupungin tapahtumarikas vuosi.

– Meillä on sekä kulttuuriin, liikuntaan ja moniin muihin kansalaistapahtumiin liittyviä tilaisuuksia, jotka huipentuvat itsenäisyyspäivänä isompaan kansalaisjuhlaan, Ala-Mäenpää kertoo tulevasta vuodesta.

Pelastuslaitos ja poliisi muistuttavat turvallisuudesta

Pelastuslaitos on kieltänyt ilotulitteiden käytön Seinäjoen ja Vaasan keskustoissa. Ilotulitteiden käyttö on sallittu kello 18-02 välisenä aikana lauantaina. Myös poliisi varoittelee jo rakettien ampumisesta. Alle 18-vuotiaat eivät saa käyttää ilotulitteita. Raketteja ei saa myöskään ampua päihtyneenä tai luovuttaa alkoholia nauttineelle henkilölle.

Poliisi pyytää suunnittelemaan ja valmistelemaan ilotulitteiden käytön etukäteen. Asuinrakennuksissa, joissa oleskelee ihmisiä, saa säilyttää yhteensä enintään 5 kiloa ilotulitteita tai muita pyroteknisiä välineitä. Säilytys ei ole luvallista kerrostalon ullakko- tai kellaritiloissa.

Lukitussa pihavarastossa ilotulitusvälineitä ja muita pyroteknisiä valmisteita saa säilyttää enintään 25 kiloa. Ilotulitteiden säilytyspaikan läheisyydessä ei saa olla lämmönlähteitä eikä sellaista tulenkäsittelyä, jotka voivat sytyttää raketit.

Ilotulitteiden ampumista varten täytyy valita turvallinen paikka. Erityistä huomiota ilotulitteiden käyttö vaatii, jos lumipeite ei ole riittävän paksu. Rakettien lisäksi myös nykyisin suositut padat on tuettava kunnollisesti, jotta voidaan varmistua ilotulitusta seuraavien henkilöiden turvallisuudesta. Ilotulitteita on käytettävä riittävän etäällä rakennuksista, koska osuessaan ikkunaan raketti voi pahimmillaan tunkeutua asuntoon sisälle ja sytyttää tulipalon.