1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiinan tulli nappasi tonneittain uhanalaisen muurahaiskävyn suomuja

Perinteiseen lääkintään käytettävien suomujen kilohinta olisi mustassa pörssissä vajaat 700 euroa, joten takavarikon arvo on pari miljoonaa.

Eläinten salakuljetus
Suomupeitteinen, suippokuonoinen muurahaiskäpy kokokuvassa. Taustalla rakennuksia ja ihmisiä.
Muurahaiskäpykoiras kambodžalaisessa eläinsuojelukeskuksessa.Mak Remissa / EPA

Kiinan tulli on takavarikoinut yli kolme tonnia uhanalaisen muurahaiskävyn suomuja. Kyseessä on Kiinan kaikkien aikojen suurin muurahaiskävyn osien takavarikko.

Kiinan valtiollisen television mukaan tulliviranomaiset Shanghaissa löysivät suomut kontista Nigeriasta tulleiden puutuotteiden seasta. Suomujen takia on saatettu tappaa jopa 7 500 eläintä, kiinalaismedia arvioi.

Viranomaiset pidättivät kolme ihmistä, joiden epäillään tuoneen muurahaiskävyn osia Afrikasta vuodesta 2015 asti.

Kiinan valtiollinen media arvioi, että suomujen kilohinta mustassa pörssissä on noin 700 Yhdysvaltain dollaria eli noin 670 euroa. Shanghain takavarikon arvo olisi siis yli kaksi miljoonaa euroa.

Maailman salakuljetetuimpia nisäkkäitä

Muurahaiskäpy on lomittaisten keratiinisuomujen peittämä nisäkäs, joka pyytää pitkällä kielellään hyönteisiä syödäkseen. Eri lajeja on kahdeksan, ja niistä puolet elää Afrikassa ja puolet Aasiassa.

Muurahaiskävystä on tullut yksi eniten salakuljetetuista eläinlajeista, kun sen lihan ja suomujen kysyntä etenkin Aasiassa on kasvanut. Suomuja käytetään perinteisessä lääketieteessä, ja lihaa pidetään herkkuna.

Muurahaiskäpyjen kansainvälinen kauppa kiellettiin viime syksynä (siirryt toiseen palveluun)kokonaan kansainvälisessä uhanalaisten lajien kauppaa säätelevässä Cites-sopimuksessa. Salametsästys kuitenkin jatkuu, koska eläimen osille on kysyntää.

Kiinassa muurahaiskäpyjä myös tarhataan. Uutistoimisto AFP:n mukaan tarhatun muurahaiskävyn osia kaupataan lääketieteellisiin tarkoituksiin netissä noin 960 euron kilohintaan.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi