Suomen yrittäjien kysely: Yksinyrittäjien koulutustausta muuttunut – puolet tienaa alle 2 000 euroa kuussa

Entistä useammalla yksinyrittäjällä on korkeakoulututkinto.

yrittäjyys
Kolikoita laskupinon päällä
Yle

Suomalainen yksinyrittäjä toimii yleensä palvelualalla, pyörittää toimintaansa toiminimellä eikä tienaa jättimäisiä summia. Tällainen kuva piirtyy Suomen yrittäjien tänään (siirryt toiseen palveluun) julkaisemasta yksinyrittäjäkyselystä.

Kyselyyn vastanneista yrittäjistä noin puolet arvioi tienaavansa alle 2 000 euroa kuussa bruttona eli ennen veroja. Noin joka viides yksinyrittäjistä arvioi tienaavansa kahdesta-kolmeentuhanteen euroa kuukaudessa, mikä sekin on alle palkansaajien viime vuoden nimellisen keskiansion.

Suurta muutosta yksinyrittäjien tulotasossa ei ole tapahtunut kolmessa vuodessa. Suomen yrittäjät teki edellisen kyselyn kolme vuotta sitten, jolloin noin 40 prosenttia vastaajista arvioi tienaavansa alle 2 000 euroa kuukaudessa.

Yksi suurimmista muutoksista kolmessa vuodessa on tapahtunut yrittäjien koulutustaustassa. Tämän vuoden kyselyyn vastanneista noin puolella oli joko ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkinto. Vielä kolme vuotta sitten ammatillisen tutkinnon suorittaneet olivat selvä enemmistö, nyt heitä oli vastaajista 40 prosenttia.

Valtaosa ei ole palkannut

Valtaosa kyselyyn vastanneista yrittäjistä kertoi, ettei ole palkannut työntekijöitä. Lähes 40 prosenttia mainiti syyksi sen, että yrityksessä ei riitä töitä useammalle kuin yhdelle henkilölle. Toiseksi yleisin syy oli yrittäjän näkemys, että yrityksen toimintaa ei ole tarvetta tai halua kasvattaa.

Selvä enemmistö kyselyyn vastanneista kuitenkin kertoi tavoittelevansa kasvua. Yli kuusikymmentä prosenttia haluaa kasvaa mahdollisuuksien mukaan.

Suomen yrittäjien mukaan kasvuhalukkuus on lisääntynyt 12 prosenttiyksiköllä kolmen vuoden takaisesta kyselystä.

Suomen yrittäjien yksinyrittäjäkyselyyn vastasi 2 215 yksinyrittäjää. Kysely lähetettiin 12 600 järjestön yksinyrittäjäjäsenelle.

Suomessa toimii kaikkiaan lähes 180 000 yhden hengen yritystä, Suomen yrittäjät kertoo.