1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oikeus (oikeudenala)

Sairaalan kätilöt hävisivät vuosien oikeustaistelun: homealtistuksesta ei makseta korvauksia

Kolme kätilöä menetti työkykynsä 2000-luvun alussa. Korkeimman oikeuden mukaan Keski-Pohjanmaan keskussairaala ei tiennyt kosteusvaurioista eikä voinut ennustaa niitä.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa työskennelleet kätilöt eivät saa sairaalalta korvauksia homealtistuksesta.

Korkein oikeus on kumonnut Vaasan hovioikeuden päätöksen, joka määräsi sairaalan maksamaan kolmelle kätilölle korvauksia menetetystä työkyvystä. Aiemmin käräjäoikeus oli hylännyt kätilöiden vaatimukset, ja KKO päätyi siis käräjäoikeuden linjalle.

Työntekijät sairastuivat 2000-luvun alussa. Hovioikeuden mukaan työnantaja ei puuttunut ajoissa sisäilmaongelmiin, vaan laiminlöi työturvallisuusvelvoitettaan.

Korkeimman oikeuden mukaan Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä pystyi kuitenkin osoittamaan, ettei työturvallisuutta laiminlyöty. Synnytysosaston puutteet ja kosteusvauriot eivät oikeuden mukaan olleet yhtymän tiedossa eivätkä ennakoitavissa ennen kuin kätilöt sairastuivat.

Kätilöt vapautettiin kohtuuttomista kuluista

Korkein oikeus totesi myös, että kuntayhtymä oli teettänyt oirekartoituksen ja hankkinut selvityksen kosteusvauriosta ja sen korjaamisesta, kun synnytysosastolla heräsi epäily työntekijöiden homealtistuksesta.

Korkeimman oikeuden mukaan olisi kuitenkin kohtuutonta, että kätilöt joutuisivat korvaamaan kuntayhtymän kulut. Kuntayhtymän oikeudenkäyntikulut jäävät yhtymän maksettavaksi.