Jerusalem lykkää sittenkin päätöstä uusista siirtokuntakodeista – taustalla kiristyneet suhteet Yhdysvaltoihin

Itä-Jerusalemin uudisrakentaminen vedettiin pois kaupungin äänestyslistoilta. Lautakunnan jäsenen mukaan Israelin pääministeri ei halua kiristää suhteita Yhdysvaltoihin ulkoministerin linjapuheen alla.

Jerusalem
Isawiyan palestiinalaiskylä ja Israelin siirtokunta Almon Itä-Jerusalemissa.
Isawiyan palestiinalaiskylä ja Israelin siirtokunta Almon Itä-Jerusalemissa.Atef Safadi / EPA

Jerusalemissa on lykätty päätöstä satojen uusien siirtokuntakotien rakentamisesta kaupungin kiisteltyyn itäosaan.

Kaupungin asuntolautakunnan oli määrä äänestää keskiviikkona 492 uudesta rakennusluvasta Itä-Jerusalemiin. Israel katsoo alueen kuuluvan itselleen, mutta kansainvälinen yhteisö ei tätä hyväksy.

Äänestys rakennusluvista kuitenkin poistettiin lautakunnan listalta toistaiseksi.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi viime viikolla päätöslauselman, joka kieltää palestiinalaisalueille rakennettavat siirtokunnat. Äänestys oli poikkeuksellinen, sillä Yhdysvallat ei käyttänyt veto-oikeuttaan päätöslauselman estämiseksi.

Israelin hallituksen päätöslauselma suututti. Keskiviikkona Jerusalemin asuntolautakunnan jäsen Hanan Rubin kuitenkin sanoi uutistoimisto Reutersille, että pyyntö siirtokuntaäänestyksen lykkäämisestä tuli pääministeri Benjamin Netanjahulta.

Rubinin mukaan tarkoituksena olisi välttää suhteiden kiristämistä Yhdysvaltoihin juuri ulkoministeri John Kerryn puheen alla. Kerryn odotetaan linjaavan myöhemmin keskiviikkona presidentti Obaman väistyvän hallinnon näkemyksiä Israelin ja palestiinalaisten rauhanprosessista.

Myös siirtokuntarakentamista seuraavan israelilaisen kansalaisjärjestön Ir Amimin mukaan on todennäköistä, että pyyntö Jerusalemin äänestyksen lykkäämisestä tuli pääministerin kansliasta.

Reuters ei heti tavoittanut Netanjahun avustajia kommentoimaan asiaa.

Lähteet: Reuters, AFP