Aarniolle 10 vuoden tuomio Suomen historian suurimmassa poliisirikosjutussa – törkeitä huumausaine- ja virkarikoksia

Jo aiemmin Aarnio sai kolmen vuoden vankeusrangaistuksen törkeistä virkarikoksista ns. Trevoc-jutussa.

Jari Aarnio
Jari Aarnio
Jari AarnioJarno Kuusinen / AOP

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion 10 vuoden vankeusrangaistukseen.

Aarnio tuomittiin viidestä törkeästä huumausainerikoksesta ja 17 muusta rikoksesta.

Tämän tuomion lisäksi Aarniolle tulee kärsittäväksi myös Helsingin hovioikeuden jo aiemmin hänelle langettama kolmen vuoden vankeusrangaistus törkeistä virkarikoksista ns. Trevoc-jutussa.

Aarnion vankeusrangaistusten yhteispituus on nyt 13 vuotta eli lain sallima maksimi.

Kuusi tynnyriä, 791 kiloa hasis-huumetta

Helsingin käräjäoikeuden ratkaisu koskee niin sanottua tynnyrijuttua, jossa on ollut syytettynä Helsingin poliisilaitoksen huumerikosyksikön entinen päällikkö Jari Aarnio ja 12 muuta vastaajaa. Kyse on laajasta törkeiden huumausaine- ja virkarikosten juttukokonaisuudessa.

Pääosa törkeistä huumausainerikoksista liittyy kuuden hasistynnyrin (791 kiloa) maahantuonnin ja levittämisen järjestelyyn vuosina 2011–2012.

Käräjäoikeus on arvioinut, että Aarnio on ollut tässä toiminnassa keskeinen henkilö ja siten syyllistynyt viiteen törkeään huumausainerikokseen. Aarnio on tuomittu näistä rikoksista ja 17 muusta rikoksesta 10 vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Myös kolme Aarnion tekijäkumppania on tuomittu törkeistä huumausainerikoksista pitkiin vankeusrangaistuksiin. He eivät ole poliisimiehiä.

Käräjäoikeus: Aarnio oli häikäilemätön

Käräjäoikeus toteaa, että Aarnio on huumausainerikosten tekoaikana toiminut korkeassa poliisin virassa kiinni jäämiseensä 11.11.2013 saakka.

Ennen kiinnijäämistään Aarnion on vuosina 2012–2013 näytetty monin eri tavoin sotkeneen hasistynnyreiden maahantuonnin tutkintaa, sekä muillakin tavoilla pyrkineen estämään oman ja muiden hasistynnyreihin osallisten henkilöiden paljastumisen.

Käräjäoikeus on arvioinut, että Aarnio on käyttänyt häikäilemättömästi väärin virka-asemaansa Helsingin huumepoliisissa ja näin syyllistynyt virassaan lukuisiin törkeisiin ja lievempiin virkarikoksiin.

Virkarikoksista on syytetty myös neljää muuta Helsingin poliisilaitoksen huumepoliisia. Kenenkään heistä ei ole väitetty tienneen Aarnion huumausainerikoksista. Yksi heistä tuomittiin kolmen vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen neljästä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja viidestä muusta lievemmästä virkarikoksesta. Kolmen poliisimiehen syytteet hylättiin kokonaan.

Juttua korjattu 29.12.2016 klo 11.45. Alkuperäisessä jutussa oli väärä tieto Aarnion vankeusrangaistuksen kokonaispituudesta. Aiemmin kerrotun 10 vuoden sijaan kokonaistuomio on 13 vuotta.