1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verolait

Kuka saa ja kuka ei, kun valtio ottaa ja antaa – tässä vuodenvaihteen voittajat ja menettäjät

Ensi vuoden veromuutokset ja leikkaukset osuvat kaikkiin.

verolait
Veroviraston logo.
Ismo Pekkarinen / AOP

Vuodenvaihde tuntuu lompakossa muutenkin kuin kuohuviiniin ja ilotulitteisiin törsättyinä rahoina. Valtio ottaa ja valtio antaa, kun useat uudet säädökset, hallituksen päätökset ja verolait astuvat voimaan.

Veromuutokset ovat yleensä hiuksenhienoa nollasummapeliä, jossa toinen käsi antaa ja toinen ottaa. Minkälaiseen myllytykseen kansalaisen talous oikein joutuu ja millaisiin ihmisiin muutokset osuvat?

Selvitimme saamapuolelle lukeutuvien ja menettäjien profiileja ensi vuoden veromuutosten perusteella. Nauraako joku matkalla pankkiin ja viedäänkö joltain tuhkatkin pesästä?

Grafiikka
Timo Kallio / Yle Uutisgrafiikka

Voittajat

Ensi vuoden voittajat ovat palkansaajia, jotka syövät makeaa. He eivät polta ja asuvat vuokralla. Heillä ei myöskään ole moottoripyörää tai venettä.

He voivat olla myös yrittäjiä, sillä heidän tuloverotuksensa kevenee 128 miljoonalla eurolla.

He saavat perinnön. Sillä he hankkivat pienipäästöisen auton, jolla eivät kuitenkaan aja nousevan bensaveron takia. Osan rahoistaan he lahjoittavat. Lisäksi he teettävät siivoustöitä ja remontteja ulkopuolisilla.

Voittaja voi olla myös yksin asuva työtön, sillä toimeentulotuen perusosa nousee 2,39 euroa kuussa. Tosi voittaja saa postissa vielä tällä viikolla ilmoituksen hyväksymisestä perustulokokeiluun. Heitä on 2 000.

Jos voittajamme on ehtinyt jo eläkkeelle, elämä hymyilee – siinä tapauksessa, että eläke on jo ennestään hyvä. Eläkeläisten raippavero helpottuu, kun lisäveron raja nousee 45 000 eurosta 47 000 euroon ja raippaprosentti laskee kuudesta 5,85 prosenttiin.

Grafiikka
Timo Kallio / Yle Uutisgrafiikka

Menettäjät

Varmin menettäjä on velaksi ostetussa omakotitalossa asuva, kessutteleva ja diabetestä sairastava kansaneläkeläinen, jolla on nuoria lapsia.

Asuntolainan korkovähennys hupenee 10 prosenttiyksikköä vuodessa ja kiinteistövero nousee. Kansaneläkeindeksiä ja lapsilisiä leikataan kumpaakin hieman alle prosentilla. Tupakka-askin hinta nousee.

Autotallissa nököttävät Harley-Davidson ja moottorivene. Niille suunnitellaan ihan omaa veroa. Pihalla ruostuva bensasyöppö kartanoauto ei tilannetta paranna, sillä ajoneuvovero nousee ja bensalitran hintaan tulee 2,5 senttiä lisää veronkorotuksesta.

Menettäjän pannuhuoneessa puhiseva öljylämmitin käy kierroksilla pitäessään hukkaneliöitä plussan puolella. Myös lämmitysöljyyn lyödään lisää veroa.

Menettäjämme voi olla myös parisuhteessa oleva monilapsinen työtön, joka ei ole voittanut perustuloarpajaisissa.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan maksimikesto lyhenee sadalla päivällä. Peruspäivärahan ja työmarkkinatuen omavastuuaika pitenee parilla päivällä ja lisäksi työmarkkinatuki pienenee.

Ensi vuonna hän jää kaiken kukkuraksi leskeksi. Kuoleman perusteella maksettavat vakuutuskorvaukset aiotaan panna verollisiksi.

Tiedot perustuvat Veronmaksajain Keskusliitto ry:n, kansaneläkelaitoksen, valtioneuvoston ja sosiaali- ja terveysministeriön antamiin tietoihin vuodenvaihteen muutoksista.

Lue seuraavaksi