1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lemmikkieläimet

Oma lemmikki vakuutetaan entistä useammin – tuplaantuneet eläinlääkärimaksut rasittavat vapaaehtoistyötä

Suomessa kiinnostus lemmikkien vakuuttamiseen on kasvussa. Hoitokuluja halutaan yhä useammin kuitata vakuutuksella, sillä menot ovat kasvaneet.

lemmikkieläimet
Dalmatilainen koira istuu sohvalla.
Koirille otetaan vakuutuksia yhä useammin. Olli-Pekka Kursi / Yle

Lemmikkieläinten vakuuttaminen on yleistynyt Suomessa viime vuosina. Viimeisen viiden vuoden aikana eläinlääkärimaksut ovat tuplaantuneet koko Suomessa. Kohonneiden kulujen vuoksi varsinkin hoitokuluvakuutukset kiinnostavat, mutta myös eläimen tapaturma- ja henkivakuutukset ovat käyneet kaupaksi.

– Osin kasvu selittyy sillä, että lemmikkien määrä on kasvussa. Mutta toisaalta kiinnostus vakuutuksia kohtaan on myös kasvussa, sanoo omaisuusvakuutusten johtaja Mika Viipuri Vakuutusyhtiö Ifistä.

Suomessa lemmikeille on otettu vielä vähän vakuutuksia verrattuna vaikka Ruotsiin. Maksuissa on eri yhtiöillä erilaisia käytäntöjä, mutta esimerkiksi hoitokuluturvan sisältävän laajan vakuutuksen vuosihinta on usein joitakin satoja euroja. Eläimen laji, rotu ja muut erityispiirteet vaikuttavat asiaan.

– Hoitokuluturva on yleistynyt, se on sairaskulutyyppistä vakuuttamista eläimille, Viipuri kertoo.

Eläinsuojeluyhdistyksillä kulut kaksinkertaistuneet

Eläinten huono kohtelu ja kohonneet hoitomaksut näkyvät myös vapaaehtoistyön budjeteissa. Esimerkiksi Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu kustantaa tänä vuonna noin 110 000 euron edestä eläinlääkärimaksuja, mikä on lähes kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna.

Hoitokuluturva on yleistynyt, se on sairaskulutyyppistä vakuuttamista eläimille.

Mika Viipuri

– Meille tulee kaupungin huostaanottamia aika huonokuntoisia eläimiä. Monesti kissat tulevat kissapopulaatioista ja koirat pentutehtaista. Eläinlääkärikustannuksia menee nyt enemmän per eläin, Pesun tiedottaja Riikka Ala-Hulkko kertoo.

Myös eläinten heitteillejättö on lisääntynyt. Viime vuonna Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistykselle tuli koko vuonna 200 eläintä, tänä vuonna jo pelkästään kissojen määrä meni yli 200.

Lue seuraavaksi