Turvalonkerot ja sohvasurffaus vuoden hittejä – näitä Yle Porin juttuja luettiin eniten

Yle Porin lukijat viettivät tänä vuonna erityisen paljon aikaa turvalonkeroiden, pömpöttävän vatsan, sohvasurffauksen, taivaan valoilmiöiden ja kännykän hymiöiden parissa.

tilastot
Virkattuja turvalonkeroita ja keskoslapselle kirjoitettu viesti, jossa lukee "Yhtä tervetullut kuin paiste auringon olet vauva pikkuinen, uusi ihminen".
Carolus Manninen / Yle

Näin teet turvalonkeron keskoselle

Vuoden luetuin juttu oli osa isompaa kampanjaa, jonka Yle Pori käynnisti maaliskuussa. Kampanjan avulla Satakunnan keskussairaalan keskosille saatiin kerättyä tuhansia turvalonkeroita. Virkatut mustekalat pitivät pienet sormet kiireisinä ja keskoskaapin piuhat saivat olla rauhassa. Myös muut tahot ovat järjestäneet vastaavia keräyksiä ja käsityöläisten lahjoitukset otetaan ilolla vastaan eri puolilla Suomea.

Pömpöttääkö vatsa? – Vääränlainen liikunta voi pahentaa tilannetta

Moni käy joulukilojen kimppuun heti vuodenvaihteen jälkeen. Ehkä siitä syystä tammikuussa julkaistu juttu vääränlaisen liikunnan vaikutuksesta pömpöttävään vatsaan kiinnosti lukijoita erityisen paljon. Jutussa keskityttiin vatsalihasten erkaumaan, joka voi syntyä, kun vatsa venyy syystä tai toisesta. Tilanteesta kärsivät erityisesti äidit, mutta ongelma voi vaivata yhtä lailla esimerkiksi kehonrakentajia tai liikalihavuudesta kärsiviä. Silloin vääränlaiset vatsalihasliikkeet voivat pahentaa erkaumaa.

Korealaisnainen sohvasurffasi Suomeen: "Nyt ymmärrän, miksi suomalaiset hymyilevät aina"

Yli 100 000 lukijaa halusi myös tietää, miksi suomalaiset hymyilevät aina. Tai sitten sohvasurffaus houkutteli lukijat jutun ääreen. Eteläkorealainen Su Bin Baek majoittui keväällä porilaisperheen sohvalle. Perhe oli tarjonnut ilmaista majapaikkaa internetissä. Niin tekee moni muukin. Tällä tavalla matkustaminen on edullista ja jännittävää. Se tarjoaa samalla erinomaisen mahdollisuuden tutustua paikalliseen kulttuuriin. Su Bin Baekille jäi mielikuva, että suomalaiset hymyilevät, koska ihmisillä on aikaa toisilleen ja luonto on lähellä.

Ennennäkemätön valoilmiö Suomessa – kartta heijastui taivaalle

Miia Heikkilä sai ihmiset kääntämään katseensa taivaalle tammikuussa. Hän taltioi kamerallaan jopa asiantuntijoita hämmästyttäneen valoilmiön Eurassa. Taivaalle heijastuneet katuvalot muodostivat kartan, josta pystyi tunnistamaan olemassa olevia teitä. Esimerkiksi Avaruus.fi -palvelun mukaan näin täydellinen tieverkon heijastus taivaanlaelle oli ensimmäinen lajissaan tunnettu.

Erikoinen valoilmiö sai lukijat avaamaan myös aiheesta tehdyn jatkojutun, *Euran taivaalta napattua kuvaa hämmästellään kaikkialla: "Maailman paras otos". *Siinä kerrottiin, että kuva päätyi nopeasti kansainvälisille nettisivustoille. Sitä kuvailtiin omassa lajityypissään maailman parhaaksi otokseksi.

Ole tarkkana hymiöiden kanssa – puhelinlaskussa voi vaania yllätys

Kärkijoukkoon mahtui myös ahkeria hymiöiden käyttäjiä herätellyt juttu mahdollisista yllätyksistä puhelinlaskussa. Hymiöiden käyttö tekstiviesteissä ei välttämättä ole yhtä huoletonta kuin netin välityksellä lähetetyissä viesteissä. Puhelinlaskussa näkyvin ero voi syntyä siitä, että joissakin malleissa hymiö muuttaa viestit automaattisesti multimediaviesteiksi. Tämä ominaisuus häiritsee erityisesti niitä, joiden liittymäpakettiin multimediaviestit eivät kuulu. Vastaanottajan kannalta tilanne muuttuu ongelmalliseksi, jos oma puhelin ei tue multimediaviestejä.