Suomalainen perhe laittaa useita kymppejä taivaan tuuliin – rakettikonkari: ilotulitteet jakavat mielipiteitä

Toiset ahdistuvat ilotulitteista, toiset juhlistavat menneitä ilon aiheita rakettien paukkeella. Ilotulitekonkari toivoo, että kyläyhteisöt löytäisivät juhlintaan yhteiset säännöt.

ilotulitukset
Ilotulitus tummaa taivasta vasten.
Seppo Sarkkinen / Yle

Suomalainen kotitalous käyttää ilotulitteisiin keskimäärin 30–50 euroa rahaa. Ilotulitteiden myynti nousee vuosittain 5–10 prosenttia, sanoo Suomen Ilotulituksen toimitusjohtaja Kalervo Kaarre.

– Suurinta kohderyhmää ovat nuoret aikuiset ja perheet. Se näkyy tuotteissa, eli myydään perhetuotteita, kuten patoja.

Kaupungeissa on totuttu yhteisiin ilotulitulituksiin, mutta maaseudulla on tapana, että jokainen perhe ostaa omat rakettinsa. Tulitteita poksautellaan eri taloissa eri aikoihin.

Maaseudulla kyläyhteisöt voisivat järjestää yhteisen ilotulituksen- yhteisöllisyyden nimiin, ehdottaa lounaishämäläinen ilotulituksia järjestävän Liekkitiimin nokkamies Vesa Raatikainen. Kun ilotulitteita hankittaisiin kimpassa, se tietenkin merkitsisi myös sitä, että rahoilla saisi myös näyttävämpiä ilotulituksia aikaan.

– Kun kyläyhteisöt tulittaisivat yhdessä, saataisiin myös naapurit kasaan, ja ilotulituksesta tulisi kylän yhteinen hetki. Yhteiskunnassa, kun kuitenkin yritetään hakea tätä lämpöä ja läheisyyttä.

Raatikaisen mukaan kyläyhteisöjen yhteiset tulitukset toisivat helpotusta myös lemmikkiperheiden uudenvuoden viettoon.

– Jos tällaisen eteen tehtäisiin töitä, niin tämä voisi auttaa myös lemmikkieläimiä. Lemmikkien omistajat pystyisivät varautaumaan ilotulitukseen paremmin, kun asialle olisi selvä ja sovittu ajankohta.

Vesa Raatikainen
Eeva Hannula / Yle

"Pitäisi peräänkuuluttaa vastuullisuutta myös"

Raatikainen toivoo, että vanhemmat kantaisivat vastuun lastensa ilotulitteista, jotta pauketta ja melskettä ei olisi koko väliviikkoa. Ikärajat ja määritellyt kellonajat auttavat jo paljon, hän sanoo.

– Ne vanhemmat, jotka omille lapsilleen tuotteita ostavat, niin pitäisi peräänkuuluttaa vastuullisuutta myös.

Raatikainen ymmärtää, etteivät ilotulitteet ole kaikille mieluisia. Hän on käynyt paljon keskusteluja esimerkiksi veteraanien kanssa.

– Jouluna tuli taas jouluna sodasta ohjelmia ja olen veteraanien kanssa puhunut paukkeesra, niin hauan kunnioittaa heitä, jotka ovat nähneet ne toisenlaiset pamaukset. Ilotulitteet tuovat ne varmaan mieleen.

Vesa Raatikainen sanoo, että hänen mielestään ilotulituksesta tulee ihmiseen hyvänolontunne ja sillä voi sydämessään kiittää menneen vuoden saavutuksia. Yhteisöllinen hyvänolontunne olisi moninkertainen, samoin kiitokset menneestä vuodesta voisi toivottaa yhdessä.

– Yleensä juuri hyvät asiat tulevat mieleen siinä vaiheessa, kun vuotta vaihdetaan ja ilotulitteita käytetään. Minun mielestäni onnentunteet nousevat esiin hyvinä hetkinä ja mielikuvina. Kun taivaalle aukeaa hieno palmu tai kun isot tähdet leviävät taivaanrantaan, niin sen kyllä ilotulituksesta muistaa, sanoo Vesa Raatikainen.