Kainuulainen on herkkä ja sitkeä – uusi laulusarja soi 100-vuotiaalle Suomelle

Satapäinen kuoro esittää kappaleita Kainuusta ja toivottaa uuden vuoden tervetulleeksi Sotkamon kirkossa lauantaina.

Suomi 100
Kuoro harjoitteli Sotkamon kirkossa
Kuoro harjoitteli vajaa viikko ennen esitystä Sotkamon kirkossa. Pianossa säveltäjä ja kanttori Risto Vähäsarja.Jenna Keto-Tokoi / Yle

Kirkon korkeissa seinissä kaikuvat kauniit sävelet. Kuoro laulaa yhteen harmoniassa, ja kirkon akustiikka luo hartaan tunnelman pimeään tiistai-iltaan. Sotkamon kirkkoon on kokoontunut harjoittelemaan satapäinen kuoro. Lapset odottavat vielä kiltisti vuoroaan, kun muut harjoittelevat yhdessä.Laulajien iät vaihtelevat 6–80 välillä.

Täällä harjoiteillaan uudenvuoden konserttiin, jossa juhlitaan Suomen itsenäisyyden sadatta vuotta ja Kainuuta osana itsenäistä Suomea.

Säveltäjä Risto Vähäsarja on mies koko hankkeen takana. Ajatus konsertista lähti Suomen tulevasta juhlavuodesta.

Kivesvaaran luminen maisema
Jonna Karjalainen / Yle

– Idea lähti siitä, kun itsenäisyyden 100-vuotisjuhla lähestyi. Pohdin, että kuinka voisin osallistua niin, että siinä olisi Kainuu vahvasti matkassa, ja se olisi siinä ikään kuin koko jutun keskus. Siitä se lähti, Sotkamon kirkon kanttorina toimiva Vähäsarja sanoo.

Vähäsarja kertoo, että vaikka kuoro on suuri, isommilta ongelmilta on vältytty muutamaa sairastapausta lukuun ottamatta.

Tunnesiteet ovat lapsesta asti olleet Kainuuseen.

Risto Vähäsarja

– Tämä on ollut hyvin antoisaa. Sanoisinpa niin, että minulla on ollut taustallani useita kuoroja tällä tavalla projektiluontoisesti. Ne ovat olleet kaikki oikein mukavia ja hyviä ja onnistuneita projekteja, mutta tämä on ollut sitten kuitenkin kaikista paras. Olen oikein tyytyväinen sekä kuoroon että soittajiin ja solisteihin.

Nyt kuoro harjoittelee kolmatta kertaa yhdessä, ja kaikki kuulostaa sujuvan yhteen erinomaisesti. Laulajien ääni on kirkas ja kirkon akustiikka luo hienon tunnelman. Toisinaan eteen nousee harjoittelemaan opperalaulaja Jaakko Hietikko, toisinaan saksofonisti liittyy kuoroon. Kuoron laulajat ovat eri puolilta Kainuuta, ja mahtuupa mukaan muutama entinen kainuulainenkin Oulun suunnilta.

Kainuulaisuus säilyy sydämessä

"Ei katsota kansioihin", ohjastaa Vähäsarja kuoroa laulun aikana vielä ennen taukoa. Kun kuoro pääsee tauolle, täyttää kirkon kuhina ja iloinen puheensorina, kun kuoro purkautuu asetelmastaan istumaan ja jutustelemaan. Ihmiset rupattelevat ja käyvät läpi kappaleita. Tunnelmassa on selvästi hieman sähköä, sillä jo lauantaina on esityksen aika.

Vähäsarja irtautuu tehtävistään ja kertoo, että säveltämässään laulusarjassa Kainuu näkyy erityisesti sanoituksissa. Vähäsarja on säveltänyt kappaleita esimerkiksi Isa Aspin, Eino Leinon ja Ilmari Kiannon teksteihin. Sanoituksia on lainattu yhteensä 11 kainuulaislähtöiseltä kirjoittajalta. Lisäksi konsertissa soitetaan muun muassa Finlandia ja Suomalainen rukous.

Kuoron harjoitukset Sotkamon kirkossa
Kuoronjohtaja Harri Komulainen ja solisti Jaakko Hietikko harjoittelevat kuoron edessä.Jenna Keto-Tokoi / Yle

Vähäsarja itse on Vaalan poikia, ja kertoo kasvaneensa kainuulaiseksi jo lapsesta asti, vaikka Vaala ei enää Kainuuseen kuulkaan.

– Kouluikäisenä koululaistapahtumat olivat Kainuun maakunnassa. Tunnesiteet ovat lapsesta asti olleet Kainuuseen, Vähäsarja sanoo.

Säveltäjä kuvailee, että kainuulaisuus kuvastuu konsertissa ja sen sanoituksissa erityisesti luonnon kuvauksissa, ja kainuulainen ihminen kuvataan konsertissa herkkänä ja sitkeänä.

– Tietysti on jokaisen kuulijan itse arvioitavissa, kuinka Kainuu näkyy kappaleissa, Vähäsarja sanoo.

Luovuuden lähde on luonto

Vähäsarja pohtii hetken ja kertoo, että luovuus löytyy yksinkertaisesti.

– En tiedä, mistä se löytyy. Tai tiedän. Kyllä se monissa jutuissa löytyy Kainuun luonnosta. Mutta silloin kun sitä ei jostain syystä löydy, ja se on löydyttävä, se on pantava löytymään. Sitä on vain ruvettava luomaan, ja katsottava löytyykö sitä luovuutta.

Konsertti esitetään vain kerran, lauantaina uudenvuoden aattona Sotkamon kirkossa. Konsertissa esitetään Vähäsarjan Kainuulle säveltämä laulusarja sekä muutamia jo tutumpia kappaleita, kuten Suomalainen rukous ja Finlandia. Mukana on naiskuoro Hiukan Helinä, lapsikuoro, solisteja, duettoja kvartetteja sekä soitinyhtye. Joissain kohdissa mukaan tulevat myös kirkon urut.

Vähäsarja lupaa konsertin loppuun erityisen hienon lopetuksen –päätösosion, jossa lauletaan yhdessä urkusäestyksellä kainuulaisittain Nälkämaan laulu – mikäs muukaan.

Laulusarja Kainuulle 100-vuotiaassa itsenäisessä Suomessa -konsertti esitetään Sotkamon kirkossa uudenvuoden aattona 31.12.2016 klo 19.