1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yksinäisyys

Joulupukki joka koki avioeron, yksinhuoltajuuden ja vaimon kuoleman: "Yksinäisyyden vaistoaa perheissä"

Olli Suonpään toinen vaimo kuoli uudenvuodenyönä. Neljän lapsen yksinhuoltajaisä saa pitkinä pyhinä voimaa joulupukin näyttelemisestä.

yksinäisyys
OlliSuonpää seisoo kadulla parta kädessään
Jonne Räsänen

Olli Suonpään elämän yksinäisin joulu oli 15 vuotta sitten. Hän oli vasta eronnut. Lapset olivat äidin ja tämän uuden miehen luona.

– Polttelin kynttilöitä, katsoin televisiosta ohjelmaa ja yritin miettiä positiivisesti: onneksi lapset tulevat pian takaisin, Suonpää kertoo.

Ero oli tullut yllätyksenä. Eräällä automatkalla vaimo oli ilmoittanut, että hänellä oli suhde. Yhtäkkiä Suonpää löysi itsensä yksinhuoltajaisän roolista.

– Rankinta oli yksin asettaa rajoja lapsille, kun he tulivat teini-ikään. Mutta toisaalta olen nauttinut isänä olosta, hän sanoo.

Auttaja ei osannut auttaa itseään

Pyhien ohjelmaan Olli Suonpäällä kuuluu kynttilän vieminen uuden vaimon haudalle. Tämän kuolemasta tulee juuri kuluneeksi yksitoista vuotta.

Vaimo työskenteli sairaanhoitajana, muun muassa SPR:n avustustöissä Pakistanissa. Muita auttanut nainen ei osannut auttaa itseään, Suonpää miettii.

Vaimolla oli pahoja masennuskohtauksia. Hän neuvoi miestään, että pahan kohtauksen aikana oli hyvä vain ottaa hänet syliin ja lohduttaa sanoitta. Näin tapahtuikin monta kertaa.

Uutenavuonna 2006 vaimo kuoli.

– Minun on onneksi ollut aina helppo puhua. Uskon, että se on helpottanut yksinäisyyden tunnettani, 53-vuotias Suonpää sanoo.

OlliSuonpää
Jonne Räsänen

Pukkina saa tuoda iloa

Tänäkin aattoaamuna Suonpää pakkasi autoonsa joulupukin vaatteet ja jakinkarvasta tehdyn parran. Hän ajoi parisataa kilometriä Huittisista pääkaupunkiseudulle ja lähti kierrokselle jakamaan lahjat moneen perheeseen.

Joskus Suonpää huomaa kotikäynneillä, ettei jollakulla ole perheen joulunvietossa hyvä olla.

– Olen oppinut vaistoamaan, jos joku tuntee olonsa yksinäiseksi tai ulkopuoliseksi. Hän voi viestittää ruumiinkielellään, että haluaa vetäytyä syrjään muiden seurasta.

Näytteleminen on Suonpäälle hyvä tapa käsitellä myös omia tunteita. Joulupukin lisäksi hän on esittänyt sivurooleja useissa mainoksissa ja televisiotuotannoissa, muun muassa Konttorissa, Robassa ja Salatuissa Elämissä.

– Kun pääsee esittämään erilaisia hahmoja kuin itse on, näkee samalla uuden puolen omista ajatuksistaan.

Joulupukin rooli on hänelle mieluinen. Saa olla kunnioitettu ja odotettu vieras, joka tuo iloa.

– Kerran lähtiessäni perheestä pikkupojat pokkasivat ja tekivät minulle kunniakujan, Suonpää muistelee.

Heini Kilpamäki

Lue myös:Älä jätä tuttua yksin juhlapyhinä – "On ok soittaa naapurin papan ovikelloa"

Lue seuraavaksi