Venäläisturisteja tuli jo itärajalla ikävä - "Nyt he saavat takuuvarmasti hyvää palvelua"

Venäläiset suuntaavat jälleen Suomeen vuodenvaihteen juhlintaan. Muutaman hiljaisen matkailuvuoden jälkeen suomalaisten suhtautuminen venäläisiin turisteihin on muuttunut.

kulttuurierot
Venäläisiä ostamassa juustoa kaupan kassalla.
Lappeenrannan Prismassa juustot ja kahvit ovat edelleen venäläisasiakkaiden suosituimpia ostoksia.Tommi Parkkinen / Yle

LappeenrantaLappeenrannan matkailuneuvonnan väki kurvaa aamuvarhaisella varastolleen ja pakkaa takapenkin täyteen venäjänkielisiä esitteitä ja karttoja. Sitten auton keula käännetään kohti Venäjän rajaa.

– Rajalta kaupunkiin tuovan Nuijamaantien varrella on useita liikkeitä, joissa venäläiset aina pysähtyvät. Olemme sopineet yrittäjien kanssa, että meidän esitteitä voi olla niissä tarjolla, sanoo Lappeenrannan kaupungin matkailuneuvoja Tuula Paakkonen.

Juuri nyt esitteiden pinot hupenevat nopeammin kuin materiaalia ehditään tarjolle kantaa. Matkailuneuvojat käyvät heittämässä Nuijamaantien keikan niin usein kuin mahdollista.

– Joka päivä pitäisi pystyä telineitä täyttämään, huokaisee matkailuneuvoja Tuula Paakkonen.

Lappeenrannan City-Oppaita venäjäksi
Venäläisturistit arvostavat paperisia karttoja.Tommi Parkkinen/Yle

Venäläisasiakkaisiin on totuttu

Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen venäläiset näyttävät jälleen suuntaavan sankoin joukoin Suomeen vuodenvaihteen juhlintaan. Suomeen tulevien venäläismatkailijoiden määrän ennustetaan nyt kasvavan yli kymmenen prosenttia edelliseen vuodenvaihteeseen verrattuna.

Asiakaspalvelua tuntevat lappeenrantalaiset arvioivat, että hiljaiset vuodet ovat muuttaneet suomalaisten suhtautumista venäläisturisteihin.

– Kyllä jotain on muuttunut. Heihin on totuttu ja nyt varsinkin, kun heitä tulee enemmän, niin minusta tuntuu, että heitä osataan palvellakin paremmin, sanoo Lappeenrannan Prisman tax free -kassalla työskentelevä Emma Piironen.

Hän kuvailee venäläisiä asiakkaina kohteliaiksi. Suosituimpia ostoksia kassahihnalla ovat edelleenkin juustot ja kahvi.

Matkailuneuvoja Tuula Paakkonen tunnistaa kulttuurierojen hälventyneen.

– Olemme oppineet omista kulttuureista enemmän ja ymmärrämme paremmin toisiamme. Kyllä tässä ihan selkeästi huima harppaus on tehty ja nyt varmastikin jokainen saa sen hyvän palvelun, Paakkonen sanoo.

Venäläisten ostamaa juustoa kassalla.
Venäläisasiakkaan ostoksia Lappeenrannan Prismassa.Tommi Parkkinen/Yle

Liikuntaseikkailupuisto HopLop Lappeenrannassa houkuttaa venäläisiä lapsiperheitä. Isoina seurueina liikkuvat venäläiset ovat puistolle hyviä asiakkaita.

– Kulttuurierot ei tunnukaan enää niin isoilta, sanoo HopLopin puistoesimies Jenni Tauschi.

HopLopissa lapset leikkivät vauhdikkaasti hauskoissa telineissä. Tauschin mukaan eri kansojen leikit ovat sujuneet hyvin, hänen korviinsa ei ole kantautunut kulttuurieroihin liittyviä ongelmia.

– Venäjällä tuli taantuma ja turistit lähtivät täältä pois. Nyt kaikki ottaa heidät paremmin vastaan.