Opiskelijoiden asumistuki muuttuu ensi vuonna – "Suurimmalle osalle hyvä muutos"

Opiskelijat eivät saa enää asumislisää, sillä heidät siirretään yleisen asumistuen piiriin. Näin koko maassa jopa 50 000 opiskelijaa jää ilman tukia.

asumistuki
Kelan Yleinen asumistuki -lomake.
Tiina Jutila / Yle

Opiskelijoiden asumistuissa tapahtuu ensi vuonna suuri muutos. Asumislisä lakkautetaan ja opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin 1. elokuuta lähtien.

Näin koko maassa jopa 50 000 opiskelijaa jää kokonaan ilman tukia. Silti opiskelijajärjestöt pitävät uutta systeemiä aiempaa tasapuolisempana.

Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Riina Lumme toteaa, että aiemmassa järjestelmässä on ollut korjattavaa.

– Opintotuen asumislisä on ollut ehdottomasti riittämätön. Sehän on ollut sellainen parisensataa euroa, mikä ei riitä kattamaan juuri kenelläkään edes suurinta osaa vuokrasta.

Tyhjät vaalilupaukset edelleen muistissa

Riina Lumme kertoo, että ylioppilaskunnan hallituksella riittää töitä asumistukimuutosten takia. Opiskelijat kaipaavat tietoa muun muassa siitä, miten uudessa tilanteessa kuuluu toimia ja miten uusia tukia haetaan. Lumme pitää muutosta kuitenkin positiivisena.

Vähän se kaihertaa edelleen, että ensin luvataan toista ja sitten tehdään toista.

Riina Lumme

– Ne, joilla vuokran taso on korkeampi, saavat siihen myös enemmän tukea. Tuki jakaantuu tasaisemmin sen suhteen, kuinka paljon opiskelijat maksavat vuokraa.

Opiskelijat suhtautuvat tulevaisuuteen varovaisen luottavasti. Muistissa on edelleen kirkkaasti viime eduskuntavaalien aikaiset lupaukset, että koulutuksesta ei leikattaisi.

– Vähän kaihertaa edelleen, että ensin luvataan toista ja sitten tehdään toista. Toivomme, että päättäjät ymmärtäisivät, ettei koulutus ole oikea paikka leikata. Ei varsinkaan näiden kahden hallituskauden isojen leikkausten jälkeen, Lumme toteaa.

Korjaus: Opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin 1.8.2017 lähtien. Jutussa kerrottiin aiemmin, että muutos tulisi voimaan jo vuodenvaihteessa.