yle.fi-etusivu

Nousiaisten Nesteelle kävi kuin Sulo Vilénin huoltoasemalle – kasitien remontti sai laittamaan lapun luukulle

Yksi Nousiaisten suurimmista työllistäjistä sulki ovensa joulun alla, kun pääsy liikenneasemalle vaikeutui.

huoltamot
Nousiaisten Neste
Paula Koskinen / Yle

Nousiaisten Nesteen pihalla käy keskiviikkoaamuna pyörähtämässä monta autoa. Sisään ei kuitenkaan pääse, sillä ovi pysyy visusti lukossa. Ovessa on lappu, jossa kerrotaan liikenneaseman sulkeneen ovensa 22. joulukuuta.

Sisällä paiskitaan vielä hommia. Rakennus on tyhjennettävä vuoden loppuun mennessä. Kauppiaat Marko ja Päivi Koistinen tyhjentävät hyllyjä, siivoavat paikkoja ja siirtävät kalusteita muualle. Kiirettä riittää, jotta kaikki saadaan kuntoon muutamassa päivässä.

Aseman vieressä kulkevan valtatie 8:n liikenne on vilkasta. Autot etenevät tasaisena virtana kohti Turkua ja Poria. Kasitien moottoritieosuus Raisiosta Nousiaisiin avattiin liikenteelle samana päivänä, kun Nousiaisten Neste sulki ovensa.

Monen näkökulmasta kasitien remontti oli iloinen uutinen, mutta Koistiset ajattelevat toisin.

– Ajatus oli, että tästä ei tule koskaan Sulo Vilénin asemaa. Aina ei kuitenkaan käy niin, että tiet menisivät niin kuin itse haluaisi tai kuin kunta haluaisi, Marko Koistinen sanoo.

Omaa risteystä ei herunut

Aikaisemmin kasitieltä oli risteys käytännössä suoraan aseman pihaan. Kun tieosuus muuttui moottoritieksi, tilanne muuttui ratkaisevasti. Tieltä on kyllä liittymä aivan Nesteen kohdalla, mutta risteystä asemalle ei ole. Pihaan päästäkseen joutuu kiertämään sen verran pitkän lenkin, etteivät autoilijat siihen välttämättä enää vaivaudu.

– Kun moottoritie sai lisärahoituksen ja piirustukset tulivat julki, otin ELY-keskukseen yhteyttä neljä kertaa ja pyysin meidän kohdalle risteystä. Sanottiin, että sitä ei koskaan tule, Marko Koistinen kertoo.

Ongelmat alkoivat jo silloin, kun moottoritien remontti eteni siihen vaiheeseen, etteivät rekat enää mahtuneet kunnolla kääntymään pois kasitieltä Nousiaisten keskustaan. Työmiehiä kävi asemalla niin kauan kuin remonttia tehtiin.

Päivi, Marko ja Ville Koistinen siivoavat paikkoja Nousiaisten Nesteellä.
Nousiaisten Neste oli Koististen perheyritys. Päivin ja Markon lisäksi töitä tekivät pariskunnan kaksi poikaa. Ville Koistinen oli auttamassa siivoustöissä keskiviikkona. Paula Koskinen / Yle

Suuri työllistäjä ja kuntalaisten tapaamispaikka

Huoltoasemalla on Lemuntien varrella pitkät perinteet. Ensimmäinen asema avattiin paikalle vuonna 1971. Vuosi vuoden jälkeen asema laajentui, ja ennen sulkemista siinä oli monenlaista toimintaa. Tankkauspalvelujen lisäksi asemalla toimi pieni kauppa ja Hesburger, ja sieltä sai muun muassa lounasta.

Parhaimmillaan asema työllisti 47 henkilöä, yleensä hommissa oli noin kolmisenkymmentä ihmistä. Näillä luvuilla Neste oli yksi Nousiaisten vajaan 5 000 asukkaan kunnan suurimmista työllistäjistä. Toiminnan loppuminen vaikuttaa siis koko kuntaan merkittävästi.

– Olemme käyneet asiaa läpi kunnanjohtajan kanssa. Tämä on ollut kuntalaisille tapaamispaikka. Täällä on käyty läpi monta iloista ja monta surullista asiaa. Varmaan puoli Suomea tietää Nousiaisten Nesteen – tämä on sellainen maamerkki, Marko Koistinen sanoo.

Hän toivoo, että teitä suunniteltaessa otettaisiin laajemmalti huomioon kuntien tulevaisuus.

– Nyt on hyvä tie, kunta nousee ja tulee paljon asukkaita, mutta palveluita lähtee pois. Ei se hyvä juttu ole, Koistinen sanoo.

Kun viimeiset asiakkaat lähtivät yhdeksältä illalla, he sanoivat, että heidät saa kantaa pihalle. Osa tuli aseman niin sanottuihin hautajaisiin puku päällä.

Marko Koistinen

Tunnelmat olivat haikeat, kun asema sulki ovensa joulun alla. Vakioasiakkaat eivät olisi millään jättäneet kantapaikkaansa.

– Kun viimeiset lähtivät yhdeksältä illalla, he sanoivat, että heidät saa kantaa pihalle. Asiakkaat olivat pettyneitä ja allekirjoittivat adressin. Osa tuli aseman niin sanottuihin hautajaisiin puku päällä, Marko Koistinen kertoo.

Myös mies itse on harmissaan. Hän ehti vaimonsa kanssa olla Nousiaisten Nesteen kauppiaina kuutisen vuotta.

– Ei tämä hyvältä tunnu, mutta kaikki ei aina mene niin kuin ajattelee, Koistinen sanoo.

Onneksi uuden vuoden tulossa häämöttää myös valoa. Lähes kaikki aseman entisistä työntekijöistä ovat saaneet uudet työpaikat, ja myös Koistisilla on uusia suunnitelmia.

– Todennäköisesti me perheyrityksenäkin voimme löytää uuden paikan, jossa jatkamme, mutta siitä kuullaan sitten, toteaa Marko Koistinen ja hymyilee perään.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Digitaalinen terveydenhoito

Terveysteknologia on vientihitti – Suomalaisfirmoilla kotikutoinen ongelma

Libanon

Saad al-Hariri palasi takaisin Libanoniin – Ero pääministerin tehtävästä on edelleen auki

Uber

Uber peitteli 57 miljoonan kuljettajan ja asiakkaan tietojen hakkerointia

Abitreenit

Sensoria ei säväytetä pelkillä faktaluetteloilla – näin kirjoitat paremmin historian yo-kokeessa