1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäläisten matkailu Lappiin elpymässä?

Ruplan kurssin elpyminen luo odotuksia venäläismatkailun nousulle.

Lapin matkailu
Turistit vierailemassa Joulupukin Pajakylässä Rovaniemen Napapiirillä
Rovaniemi houkuttelee myös venäläisiä matkailijoita.Vesa Vaarama / Yle

Venäläisiä on tulossa Lappiin uuden vuoden viettoon hieman viime vuotista enemmän, arvioidaan Lapin rajavartiostosta. Venäläisiä on käynyt Lapissa viime vuosina aiempaa vähemmän.

Syynä on erityisesti ruplan huono kurssi. Ruplan kurssi on vahvistunut pitkin vuotta ja sen uskotaan virkistävän venäläisten matkailua Lapissa vuoden vaihteessa.

– 2013 oli huippuvuosi ja siitä ollaan noin puolessa siitä mihin tänäkin vuonna todennäköisesti tullaan päätymään. Tosi kaukana ollaan siis vielä mutta kyllä tässä hienoinen kasvuvire on nähtävissä ja ainakin olettama on, että jopa ehkä päästään pieneen kasvuun ensi vuoden aikana ja se pahin aallonpohja olisi ohitettu, Sallan Kelloselän rajavartioaseman päällikkö, kapteeni Matti Luusua sanoo.

Luusua sanoo, että vilkkaimmillaan venäläisten liikenne Lapin itärajalla on ensi viikolla, erityisesti 7.-10. tammikuuta.

– Silloin paluuliikenne on alkanut ja jonkin verran on vielä menoliikennettä.

Suurin osa uutta vuotta Lappiin juhlistamaan tulevista venäläisistä käy ainakin Rovaniemellä muun muassa ostoksilla.

Sotilaat, poliisit ja velkaantuneet matkustuskiellossa

Venäläisten Murmanskissa hakemien Suomen-viisumien määrä on vähentynyt viime vuodesta. Tammi-marraskuussa Suomen Pietarin pääkonsulaatin Murmanskin toimipisteestä haettiin yhteensä vajaat 14 000 viisumia. Määrä on lähes 10 000 vähemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.

Ruplan kehnon kurssin lisäksi venäläisten Suomen matkoja ovat vähentäneet matkustusrajoitukset. Esimerkiksi ainakin osalla venäläisistä viranomaisista ei ole tällä hetkellä lupaa matkustaa ulkomaille, kerrotaan Pietarin pääkonsulaatin Murmanskin toimipisteestä. Matkustusrajoitus koskee ainakin sotilaita, poliiseja ja turvaviranomaisia. Murmanskin alueella on muun muassa pohjoisen laivaston tukikohta, jossa on paljon sotilaita.

Kurja taloustilanne voi myös tuoda matkustuskiellon. Murmanskin kaupunkilehden mukaan lähes 16 000 murmanskilaista on matkustuskiellossa maksamattomien velkojen takia. Määrä on kasvanut reippaasti edellisvuosista.

Lue seuraavaksi