1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yksinäisyys

Älä jätä tuttua yksin juhlapyhinä – "On ok soittaa naapurin papan ovikelloa"

Yksinäisellä on harvoin voimia hankkia itselleen seuraa. Vähävaraisten auttaja Heikki Hursti ja kriisipuhelimen vetäjä Susanna Winter tietävät, että yksinäisyys laantuu vain muiden tuella.

yksinäisyys
Heikki Hursti itsenäisyyspäivänä Hakaniemessä 2016
Heikki Hurstilla on aina kahvia tarjolla yksinäisille. Sasha Silvala / Yle

Yksinäisyyden tunne korostuu juhlapyhinä.

– Ihminen voi kokea jouluna olonsa tuplasti yksinäiseksi, jos on jäänyt tahtomattaan yksin, sanoo kriisipuhelimen päällikkö Susanna Winter.

Kriisipuhelimeen saattaa soittaa henkilö, joka ei saa keneltäkään joulukorttia tai joulun toivotusta, Winter kertoo.

– Hänellä ei ole vastaavasti ketään, jolle itse toivottaisi hyvää joulua.

– Sillä voi olla suuri merkitys, jos sanomme naapureillemme ja vaikka kaupan kassalle joulun toivotuksen.

Mielenterveysseuran Winter ehdottaa, että yhteiskunnassa rakennettaisiin esteettömiä kohtaamispaikkoja, esimerkiksi kahviloita, jonne kuka tahansa voisi mennä pitkinä pyhinä. Tarjolla olisi jutteluseuraa ja ilmaista kahvia. Baarit eivät riitä sosiaaliseksi ympäristöksi.

Älä pyydä masentunutta reipastumaan

Osa yksinäisistä soittaa kriisipuhelimeen, koska heitä ahdistaa etukäteen ensimmäinen yksinäinen joulu esimerkiksi eron tai leskeksi jäämisen jälkeen.

– Perhejoulukin saattaa lisätä paineita. Perheenjäsenet ovat etäisiä tai heidän suhteitaan hiertää selvittämätön asia tai riita. Soittaja jää mieluummin pois suvun perinteisestä joulunvietosta, Susanna Winter kertoo.

Kriisipuhelimeen soitetaan jouluna yhtä paljon kuin muina pyhinäkin. Yksinäisyydestä soittavat ovat enimmäkseen vanhuksia.

– Ihmisillä ei ole aina voimavaroja olla muihin yhteydessä. On kohtuutonta sanoa masentuneelle, että hänen pitäisi reipastua, Winter sanoo.

"Voi puhua tai olla puhumatta, mutta kahvia on tarjolla"

Heikki Hursti on jakanut yli kymmenen vuotta ruokaa ja vaatteita vähävaraisille isänsä Veikko Hurstin jalanjäljissä. Hän kohtaa päivittäin syrjäytyneitä ja yksinäisiä ihmisiä.

Jos joku haluaa juttusille, hän on tervetullut kahvikupille Hurstin valinnan kahvihuoneeseen Helsingin Kallioon. Vieras voi puhua tai olla puhumatta, mutta kahvia on aina tarjolla.

– Yhä suurempi osa yksinäisistä on vanhuksia, jotka ovat liian sairaita etsiäkseen uusia tuttavuuksia tai ovat tottuneet puolison kuoltua jo yksineloon, Hursti jatkaa.

Hursti järjestää joka vuosi kuuluisan vähävaraisten joulujuhlan. Monista Hurstin auttamista on myöhemmin tullut talkooväkeä, muiden auttajia. Hursti on saanut kuulla, että ilman hänen tarjoamaansa mahdollisuutta moni vapaaehtoinen ei olisi enää hengissä.

Hänen mukaansa köyhyys, työttömyys, terveys- tai päihdeongelmat eristävät ihmisen helposti. Ei ole henkisiä resursseja etsiytyä muiden seuraan.

Siksi vastuu yksinäisyyden torjumisesta on meillä kaikilla.

– Jos naapurin mummoa tai pappaa ei ole näkynyt, on ok käydä soittamassa ovikelloa, Heikki Hursti huomauttaa.

Lue myös: Joulupukki joka koki avioeron, yksinhuoltajuuden ja vaimon kuoleman: "Yksinäisyyden vaistoaa perheissä"

Keskusteluapua yksinäisyyteen voi saada puhelinpalveluista www.puheet.net (siirryt toiseen palveluun) ja netistä www.tukinet.net (siirryt toiseen palveluun).

Heini Kilpamäki

Lue seuraavaksi