Itsenäistä Suomea juhlitaan Ähtärissä lippujen ryhmäpoltolla

Erikoisella lippujenpolttotapahtumalla halutaan kunnioittaa Suomen juhlavuotta uusimalla alueen lippuja. Jos lippu pitää hävittää, se pitää nimenomaan polttaa tai leikata pieniksi palasiksi.

Suomen lippu
Suomen lippu liehuu tangossa.
YLE / Jyrki Lyytikkä

Ähtärissä poltetaan tammikuussa Suomen lippuja urakalla. Polttamisten takana on Ähtäri-Seura, joka haluaa juhlistaa Suomen juhlavuotta uusimalla paikkakunnan Suomen lippuja ja kunnioittaa vanhoja lippuja polttamalla ne oikeaoppisesti.

– Otsikkona "lipun polttaminen" kuulostaa karkealta, mutta näytämme konkreettisesti, miten sitä lippua kunnioitetaan. Vanhat ja rispaantuneet liput hävitetään polttamalla, mikä lipun kunnialle kuuluu, Ähtäri-Seuran puheenjohtaja Rauno Halla-aho kertoo.

Idea lipun polttamiseen tuli Ähtäri-Seuran oman lipun huonon kunnon vuoksi ja lipputangon uusimisen vuoksi.

– Lippu on kellastunut ja kulmista rispaantunut ja siinä rajalla, että kannattaako korjata. Kyllä Suomea pitää juhlia puhtaalla, sinivalkoisella lipulla, Halla-aho kertoo.

Lippu päädyttiin polttamaan ja tekemään tilaisuudesta suurempi juhla. Nyt seuran tarkoituksena on kerätä lippuja enemmänkin ja polttaa ne oikeaoppisesti. Paikalle voi tuoda oman lippunsa kuka tahansa. Mukana paikalla ovat myös Ähtärin partiolaiset, jotka ovat lippujen kanssa paljon tekemisissä.

Poltettavien lippujen määrää on hankala arvioida, mutta Halla-Aho uskoo niitä olevan kymmeniä, ehkä jopa satoja. Lippuja on tulossa muun muassa Ähtärin seurakunnalta ja partiolaisilta, mutta myös yksittäisiltä kaupunkilaisilta.

– Tässä vaiheessa tiedetään, että kymmeniä lippuja on tulossa, Halla-Aho kertoo.

Hävitettävä polttamalla tai leikkaamalla pieniksi palasiksi

Suomalaisuuden seuran mukaan vaurioitunutta lippua voi yrittää korjata, mutta tällöin sitä saa käyttää vain sillä edellytyksellä, ettei korjausjälki näy liputettaessa. Lipun voi hävittää polttamalla tai leikkaamalla se pieniksi palasiksi ja poistamalla palat muutamassa erässä normaalin talousjätteen mukana. Tärkeintä on, ettei lippua voi palasista tunnistaa.

Lippua ei saa haudata maahan eikä mereen. Käytöstä poistetulle Suomen lipulle ei saa myöskään keksiä uusia käyttötarkoituksia.

Lippuja poltetaan nuotiossa Ähtärin kotiseutumuseon pihapiirissä lauantaina 14. tammikuuta. Halla-Aho toivoo, että Ähtärin esimerkki sytyttäisi myös muissa kipinän uusia lippuja.

– Toivottavasti saadaan lippuja uusittua, että saataisiin juhlittua sinivalkoisella lipulla tätä satavuotiasta itsenäisyyttä.