Juankoskelaisten toiveita liitokselle Kuopion kanssa: uusi kauppa, puurotarjoilua ja toimiva pankkiautomaatti

Paikalliset toivovat Kuopiolta pieniä arkisia asioita, joista kaikkiin kaupunki ei edes pysty vaikuttamaan. Suurta tunnelatausta liitokseen ei ainakaan enää liity.

Juankoski
Petri Kangasperko.
Hiljenevä kaupungintalo. Juankosken kaupungintalolla on työskennellyt nelisenkymmentä ihmistä. Liitoksen jälkeen rakennukseen jää ehkä tusinan verran ihmisiä, laskee kaupunginjohtaja Petri Kangasperko (oik.)Sakari Partanen / Yle

Juankoski jää vuodenvaihteessa historiaan itsenäisenä kuntana. Kaupunki liittyy osaksi Kuopiota, mutta ilman dramatiikkaa: pahan rakennemuutoksen vuoksi kuntaliitokselle ei juuri ollut vaihtoehtoja.

– 5 000 asukkaan paikkakunnalta hävisi 500 työpaikkaa. Taloudellinen pohja hävisi, perustelee Juankosken kaupunginjohtaja Petri Kangasperko liitosta.

Yle Kuopion haastattelemat juankoskelaiset eivät antaneet itsenäisyyden menettämisen käydä tunteiden päälle.

Monet toivoivat Kuopion kaupungilta asioita, joista kaikkiin se ei edes pysty vaikuttamaan: että kylälle tulisi toinen ruokakauppa, apteekki säilyisi, kartonkitehdas alkaisi vielä savuttaa, pankkiautomaatti toimisi markkinoiden aikaan ja että jouluna järjestettäisiin Muuruvedellä jatkossakin puurotarjoilu.

Suurin pelko on terveyspalveluiden puolesta. Niissä liitos näkyy heti alkuun siinä, että lääkärin akuuttivastaanottoaika lyhenee Juankosken terveysasemalla arkisin ja viikonloppuisin kahdella tunnilla.

Heini Laitinen.
Heini Laitinen.Sakari Partanen / Yle

– Terveyskeskus ja päivystys ovat tosi tärkeitä. Meilläkin on neljä lasta. Jos jokaiselle tulee peräkkäisinä päivinä silmätulehdus, niin rasittaa ajaa Kuopioon, miettii Muuruvedellä asuva Heini Laitinen.

Olavi Rissanen.
Olavi Rissanen.Sakari Partanen / Yle

– Ensisijainen toive on, että kartonkitehdas lähtisi pyörimään. Siinä asiassa on usko horjunut jo monella, mutta toivotaan että siihen saataisiin vähän varakkaampia uusia yrittäjiä, muotoilee Olavi Rissanen.

Moni paikallinen makustelee vielä, ovatko he vuodenvaihteen jälkeen juankoskelaisia, kuopiolaisia vai Kuopion juankoskelaisia. Kuntaliitoksesta aikanaan päättämässä olleella valtuutetulla Jouni Huuskolla on tähän kompromissiehdotus:

– Uusi sukupolvi voi olla kuopiolaisia, mutta me vanhat ollaan vielä juankoskelaisia.

Juankosken kartonkitehdas.
Juankosken väkiluku on pudonnut noin tuhannella asukkaalla tällä vuosituhannella. Nyt asukasluku on noin 4 700.Sakari Partanen / Yle