Posti vastaa huutoon: Vakinaistaa postinjakajia pääkaupunkiseudulla

Loppuvuoden jakeluhäiriöt ovat herättäneet Postin. Irtisanomisten sijaan nyt palkataan vakiväkeä.

posti
Kuvassa postinjakaja liukkaalla kadulla.
Anssi Leppänen / Yle

Posti tarttuu ainakin pääkaupunkiseudulla nyt härkää sarvista ja yrittää keksiä keinoja välttää loppuvuoden kaltaiset jakeluhäiriöt jatkossa.

Avuksi otetaan ainakin pääkaupunkiseudulla jakeluhenkilöstön vakinaistaminen ja perusteellinen työhön perehdyttäminen. Postin mukaan jakelun tilannetta on seurattu päivittäin ja häiriöitä on korjattu.

Postin mukaan perusjakelussa on ollut ajoittaisia, paikallisia ja lyhytaikaisia jakeluhäiriöitä. Eniten häiriöitä on esiintynyt pääkaupunkiseudulla, jossa postinsaajia ja jaettavaa on eniten, mutta jossa Postin mukaan henkilöstön vaihtuvuus on myös suurinta.

Jakelusta vastaava aluepäällikkö Eikka Urpilainen ei vielä kerro vakinaistettavien postinjakajien määrää. Se selvinnee vasta tammikuun aikana.

Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla työskentelee vajaat 1600 vakinaista postinjakajaa. Sen lisäksi ei-vakinaisia työntekijöitä on jakelussa pääkaupunkiseudulla noin 400.

– Henkilöstön vakinaistaminen auttaa välttämään häiriötilanteita, koska silloin työntekijämme ovat sitoutuneempia. Vaihtuvuus on pienempi eikä perehdytystä tarvita niin paljoa. Työ vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta, Urpilainen perustelee vakinaistamispäätöstä.

Muutoksia henkilöstöön saattaa tulla myös muualla Suomessa, mutta Urpilaisen mukaan pääkaupunkiseudun tilanne on ajankohtaisin.

Postinjakelusta on viimeisten kolmen vuoden aikana lähtenyt noin 2000 työntekijää. Osa on irtisanoutunut itse, osa on irtisanottu ja osa on määräaikaisia, joiden sopimusta ei ole enää jatkettu. Kokonaisuudessaan Postista on lähtenyt viime vuosina useita tuhansia työntekijöitä, jos otetaan mukaan hallinto ja asiakaspalvelu.