Oppilaat natsiunivormuissa taiwanilaiskoulun juhlaparaatissa – historian opettajan virhearvio aiheutti maailmanluokan kohun

"Täältä tulee Hitler, tervehtikää tai joudutte kaasukammioon", juonnettiin koulun paraatissa. Taiwanin opetusministeri on pyytänyt tapahtumaa anteeksi.

kansallissosialismi
Oppilaat kantoivat natsitunnuksia ja -lippuja.
Kuang Fun koulun oppilaat kantoivat natsitunnuksia ja -lippuja. EPA / Kuang Fu High School

Pohjois-taiwanilaisen koulun 62-vuotisjuhlaparaati ei mennyt ihan kuten piti. Paraatin jälkeen koulun rehtori on eronnut tehtävästään ja koulu on esittänyt kansainvälisiä anteeksipyyntöjä.

Koulun historian opettaja Liu Hsi-cheng oli pyytänyt opiskelijoitaan valitsemaan teeman juhlaparaatiin. Hän itse oli ehdottanut kuuluisia hahmoja arabikulttuurista. Opiskelijat kuitenkin valitsivat toisin: teemana olisi Adolf Hitler.

Paikallismedian mukaan Liu oli varoittanut opiskelijoitaan "erittäin kiistanalaisesta" teemasta, mutta ei kuitenkaan estänyt opiskelijoitaan.

Niinpä perjantaina Kuang Fun lukion opiskelijat marssivat pilanatsiunivormuissa, kantoivat hakaristilippuja ja -tunnuksia sekä tekivät sieg heil -tervehdyksiä.

Kun opiskelijat marssivat, opettaja itse esiintyi Adolf Hitlerinä.

– Täältä tulee Hitler, oppilaat tervehtikää häntä tai tankit murskaavat teidät tai teidät viedään kaasukammioihin, juontaja kuulutti.

Kuang Fun lukion paraati meni pahasti pieleen, kun opiskelijat päättivät pukeutua natsiunivormuihin.
Kuang Fun lukion paraati meni pahasti pieleen, kun opiskelijat päättivät pukeutua natsiunivormuihin. EPA / Kuang Fu High School

Anteeksipyynnöt maailmalle

Kuvat ja videot natsiparaatista levisivät nopeasti ympäri maailman. Israelin kauppalähetystö Taipeissa ilmaisi suuttumuksensa "mauttomasta ja raivostuttavasta" paraatista.

Saksan Taiwanin-konsulaatti puolestaan julkaisi lausunnon, jonka mukaan oppilaat olivat epäonnistuneet ymmärtämään, että natsisymbolit ovat ihmisoikeuksien halveksunnan ja sorron symboleja.

– Holokaustia voidaan pitää yhtenä kaikkein hirvittävimmistä rikoksista ihmiskunnan historiassa, lausunnossa sanottiin.

Koulun rehtori on pyytänyt toimintaa anteeksi ja eronnut tehtävästään.

Myös Taiwanin opetusministeri on pyytänyt tapahtumaa anteeksi. Presidentin kanslia puolestaan on määrännyt asiasta tutkinnan.

Koulun opetusohjelmaan puolestaan on lisätty tietoisuutta holokaustista ja muun muassa Schindlerin lista -elokuvan katsomista.

Aasiassa outo Hitler-muoti

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun aasialainen koulu syyllistyy natsiparaatiin. 2011 Thaimaassa Chiang Maissa paikallisen katolisen koulun natsiparaati järkytti.

Vuonna 2013 thaimaalainen huippuyliopisto puolestaan pahoitteli Hilteriä supersankareiden joukossa oppilaitoksen seinämaalauksessa.

Hitlerin kuvilla ja natsisymboleilla koristellut vaatteet ja esineet ovat nostaneet 'Hitler chic' -muodin nuorison suosioon Aasiassa.

Myös popyhtyeet ja -esiintyjät ovat olleet kohujen keskellä esiinnyttyään natsiunivormujen tapaisissa asuissa niin Indonesiassa, Etelä-Koreassa kuin viimeksi Japanissakin.

Lähde: AFP