Hyppää sisältöön

Sananvapaus Venäjän netissä heikkenee – käyttäjiä pelotellaan jakamalla ankaria tuomioita

Koska internetin suodattaminen ei teknisistä syistä onnistu aukottomasti, keskittyvät Venäjän viranomaiset nyt pelotteluun.

Kuva: Sergei Konkov / AOP

MOSKOVA Asiantuntijan mukaan internetiä kontrolloidaan Venäjällä pelottelemalla yksittäisiä käyttäjiä, mutta lopullisena pyrkimyksenä on luoda Kiinan mallin mukainen tiukka verkkosensuuri.

– Venäjän internetsensuuri koostuu kahdesta asiasta: teknisestä puolesta ja pelottelusta, tiivistää tietokirjailija ja toimittaja Irina Borogan.

Koska internetin suodattaminen ei teknisistä syistä onnistu aukottomasti, keskittyvät Venäjän viranomaiset nyt pelotteluun.

Viime aikoina bloggaajille ja muille internetin käyttäjille on jaettu tuomioita entistä tiheämpään tahtiin.

Venäjän internetsensuuri koostuu kahdesta asiasta: teknisestä puolesta ja pelottelusta, tiivistää tietokirjailija ja toimittaja Irina Borogan. Kuva: EPA PHOTO

Suurta julkisuutta on saanut esimerkiksi siperialaisessa Tjumenin kaupungissa joulun alla annettu tuomio. Venäjän toimia Syyriassa arvotellut bloggaaja Aleksei Kungurov sai julkaisustaan kahden ja puolen vuoden vankeusrangaistuksen.

Some-jaoista yli 20 tuomiota

Boroganin mukaan viimeisen vuoden aikana yli kaksikymmentä ihmistä on saanut vankeustuomion jakaessaan sosiaalisessa mediassa viestejä, joiden sisällön on katsottu edustavan ääriajattelua.

Monissa tapauksissa tuomittu ei ole laatinut itse jakamaansa viestiä, vaan vain välittänyt sitä eteenpäin. Tuomioita on annettu jopa pelkästään toisten viestien tykkäämisestä sosiaalisessa mediassa. 

Mielenosoittajat vaativat median sensuroinnin lopettamista opposition mielenosoituksessa Moskovassa syyskuussa 2010. Kuva: EPA / Juri Kochetkov

– Pelottelu toimii tehokkaasti, sillä kukaan ei halua joutua vankilaan. Niinpä moni yksinkertaisesti lakkaa ilmaisemasta mielipiteitään julkisesti internetissä, hän sanoo.

Borogan on kirjoittanut yhdessä Andrei Soldatovin kanssa venäläistä internetsensuuria ruotivan kirjan, jonka englanninkielinen nimi on The Red Web.

Pääsy epäilyttäviksi katsotuille sivuille kielletään

Venäläistä internetiä suodatetaan kiellettyjen verkkosivujen listalla. Tätä niin kutsutta mustaa listaa hallinnoi Venäjän viestintää valvova viranomainen Rozkomnadzor, joka velvoittaa internetoperaattoreita sulkemaan pääsyn epäilyttäviksi katsotuille verkkosivuille.

Operaattorit ovat estäneet pääsyn esimerkiksi monille pornografiaa ja huumeita käsitteleville sivuille tai sisältöön, jonka uskotaan yllyttävän itsemurhaan. 

Kuva: Ralf Hirschberger / EPA

Mustalle listalle päätyy myös verkkosivuja, joiden katsotaan horjuttavan yhteiskuntajärjestystä tai edustavan muuten ääriajattelua. Tällaisena voidaan pitää esimerkiksi sivua, joka kutsuu kokoon ihmisiä sellaiseen mielenosoitukseen, jonka järjestämiseen viranomaiset eivät ole antaneet lupaa. 

Vuodesta 2014 lähtien sivujen kieltämiseen ei ole tarvittu oikeuden päätöstä, vaan päätöksen kielletystä sivusta voi tehdä esimerkiksi Rozkomnadzor tai Venäjän syyttäjävirasto.

Vapaata internetiä puolustava kansalaisjärjestö Roskomsvoboda seuraa suljettuja verkkosivuja. Sen mukaan venäläisestä internetistä on perusteettomasti suljettu pitkälti yli miljoona verkkotunnusta. 

Viranomaisten rajoituksia kierretään eri tavoin

Yksi Venäjällä suljetuista verkkosivuista on maan johtoa avoimesti kritisoiva Grani.ru. Pääsy sivulle estettiin keväällä 2014, kun Grani.ru uutisoi Ukrainan Maidanin tapahtumista.

– Sivun sulkeminen toimii vieläkin tehokkaana pelotteena muille venäläisille uutissivustoille ja johtaa itsesensuuriin, uutissivuston johtaja Julija Berezovskaja kertoo puhelimitse Pariisista.

Grani.ru jatkaa edelleen toimintaansa. Sivusto kiertää sulkemistaan luomalla jatkuvasti uusia peilisivustoja, jotka ovat eri verkko-osoitteessa toimiva kopiota sen pääsivusta. 

Viranomaisten sulkiessa pääsyn yhdelle peilisivustolle Grani.ru avaa jälleen uuden sivun esitelläkseen sisältöään Venäjällä.

Kuva: Artur Marciniec / AOP

Myös venäläiset internetin käyttäjät pystyvät halutessaan melko helposti kiertämään viranomaisten määräämiä rajoituksia päästäkseen suljetuille verkkosivuille.

Sensuuri pystytään ohittamaan esimerkiksi Tor-verkon avulla, joka mahdollistaa anonyymin netinkäytön.

Esimerkkinä Kiinan suuri palomuuri

Monen asiantuntijan mukaan Venäjän pyrkiikin luomaan maahan Kiinan mallin mukaisen suuren palomuurin. Tavoitteena pidetään internetin suodattamisen tiukentamista ja mahdollisuutta irrottaa venäläinen verkko kokonaan maailmanlaajuisesta Internetistä.

Tietokirjailija Irina Borogan uskoo, että Venäjän ja Kiinan viranomaisten tänä vuonna tiivistynyt verkkovalvontayhteistyö kielii maan johdon halusta pyrkiä rajoittamaan maan internetiä entisestään.

Irina Borogan Kuva: Konstantin Zavrazhin

Kiina kiinnostaa myös siksi, että Venäjä pyrkii eroon länsimaisesta teknologiasta, jonka varaan maan tietoverkko on rakennettu.

Internetin rajoittaminen Venäjällä on kuitenkin vaikeaa sekä henkisesti että teknisesti. Toisin kuin Kiinassa venäläisten verkko on rakennettu vapaaksi, ja siksi sen rajoittaminen ei halutessakaan käy helposti.

Borogan uskoo, että viranomaiset keskittyvät vastaisuudessakin internetin vapauden rajoittamisessa pelotteluun. Pelkoa saadaan aikaan jakamalla ankaria tuomioita yksittäisille käyttäjille.

– Ihmisiä tullaan laittamaan entistä enemmän vankilaan mielipiteittensä esittämisestä sosiaalisessa mediassa. Tällä tavalla estetään vapaata poliittista keskustelua, Borogan sanoo.

.
.