Tuomioonsa pettynyt Aarnio tutkintavankeuteen – voi viipyä Vantaan vankilassa pitkään

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö, Jari Aarnio valittaa käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Hän joutunee odottamaan lopullista, lainvoimaista ratkaisua tutkintavankeudessa vielä pitkään.

Jari Aarnio
Jari Aarnio ja puolustusasianajaja Riitta Leppiniemi Helsingin käräjäoikeudessa.
Jari Aarnio ja asianajaja Riitta Leppiniemi Helsingin käräjäoikeudessa maaliskuussa 2016, jolloin liki vuoden kestänyt huume- ja virkarikoksia koskenut oikeudenkäynti päättyi.Tiina Jutila / Yle

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö, Jari Aarnio on pettynyt käräjäoikeuden hänelle törkeistä huume- ja virkarikoksista antamaan 10 vuoden vankeusrangaistukseen. Hän valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

– Kun Aarnio on koko ajan todennut, että hän ei ole näihin rikoksiin syyllistynyt, vaan kysymys on hänen työtehtäviensä hoitamisesta ja erityisesti huumerikosyksikön tietolähdetoiminasta, niin onhan tämä käräjäoikeuden ratkaisu tietysti suuri pettymys, kertoo Aarniota puolustanut asianajaja Riitta Leppiniemi.

Leppiniemi arvioi, että lopullista, lainvoimaista ratkaisua rikosvyyhdessä joudutaan odottamaan vielä pitkään.

– Vaikea sanoa, milloin hovioikeus tulee tämän käsittelyn aloittamaan, ja kuinka laajana se pääkäsittely joudutaan tekemään, todennäköisesti aika laajana.

– Kyllähän meillä tulee olemaan pitkä, pitkä hovioikeuskäsittelykin. Vaikea sanoa, missä vaiheessa saadaan lopulliset, lainvoimaiset ratkaisut. Ei varmastikaan ensi vuoden aikana.

Aarnio istuu pitkään Vantaalla?

Aarnio on valituksen käsittelyn ajan tutkintavanki ja hänet todennäköisesti pidetään tästä päivästä lähtien Vantaan vankilassa. Käräjäoikeus määräsi hänet vangittavaksi heti.

– Kyllä hänet hovioikeuskäsittelyn ajan voidaan käsittääkseni tuossa vankilassa pitää, sanoo Leppiniemi.

Tutkintavankeudessa yhteydenpitoa esimerkiksi omaisiin voidaan rajoittaa eikä vanki esimerkiksi pääse lomalle.

Käräjäoikeuden määräämän 10 vuoden tuomion lisäksi Aarniolle tulee kärsittäväksi myös Helsingin hovioikeuden jo aiemmin Aarniolle langettama kolmen vuoden vankeusrangaistus törkeistä virkarikoksista ns. Trevoc-jutussa. Vankeutta kertyy näin yhteensä 13 vuotta.

Lue myös: Helsingin poliisit noutavat entisen työkaverinsa Aarnion vankilaan – Poliisijohtaja: Erittäin surullinen päivä