Hämeen poliisin pampun ja kaasun käyttö Hennalassa ei johda esitutkintaan

Sekava ja uhkaava kahakka Hennalan vastaanottokeskuksessa johti poliisin voimankäyttöön. Kihlakunnan syyttäjän mukaan rikoksen tunnusmerkit eivät täyttyneet.

poliisi
Poliiseja Hennalan hätämajoitusyksikössä.
Poliiseja Hennalan hätämajoitusyksikössä.Heikki Ahonen / Yle

Hämeen poliisin patukan ja kyynelkaasun käyttö Hennalassa ei johda esitutkintaan. Poliisi käytti patukkaa ja kyynelkaasua kahakassa, joka sattui Hennalan vastaanottokeskuksessa vuosi sitten marraskuussa.

Länsi-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjän Tapio Mäkisen mukaan selvitysten mukaan tilanteessa ei ole toimittu poliisilain vastaisesti tai muutenkaan tavalla, joka täyttäisi rikoksen tunnusmerkistön. Siksi esitutkintaa tapauksesta ei aloiteta. Asiaa pyysi tutkimaan valtakunnansyyttäjänvirasto.

Poliisi sai vuosi sitten marraskuussa kolme eri hälytystä Hennalan vastaanottokeskukseen. Kyseessä oli joukkotappelu. Tehtävään hälytettiin kaikki käytössä olevat neljä partiota, joissa oli yhteensä kahdeksan poliisia.

Poliisi ei paennut paikalta

Tilanne vastaanottokeskuksessa oli uhkaava, sillä kahakassa oli mukana 40–50 turvapaikanhakijaa. Poliisi oli ensin yrittänyt saada järjestystä käskyin ja kehotuksin sekä suomeksi että englanniksi.

Kyynelkaasua käyttänyt poliisi on perustellut tekoaan sillä, että turvapaikanhakijat eivät lainkaan totelleet poliisin käskytystä ja tilanne oli uhkaava häntä itseään, vartijoita ja SPR:n työntekijöitä kohtaan.

Kihlakunnansyyttäjän tiedossa ei ole, että kenellekään olisi syntynyt vammoja patukan käyttämisestä. Kyynelkaasu on puolestaan aiheuttanut lievää silmien ärtymistä yksittäisille henkilöille. Vastaanottokeskuksessa työskennellyt henkilö on vaatinut korvausta ja rangaistusta kyynelkaasun kulkeutumisesta hänen silmiinsä.

Mäkisen näkemyksen mukaan poliisi ei paennut paikalta.

Poliisin voimankäyttöä on aiemmin ihmetellyt Maahanmuuttovirasto. Ihmetystä herätti myös se, että yhtään turvapaikanhakijaa ei otettu kiinni virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.