Kerry: Kahden valtion ratkaisu ainoa tie rauhaan Israelin ja palestiinalaisten välille

Ulkoministeri John Kerry puhui yli tunnin Israelin ja palestiinalaisten konfliktista Yhdysvaltain ulkoministeriössä Washingtonissa.

Lähi-itä
John Kerry.
Shawn Thew / AOP

Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn mukaan kahden valtion ratkaisu on ainoa tapa saavuttaa oikeudenmukainen ja kestävä rauha israelilaisten ja palestiinalaisten välille.

Kerry sanoi keskiviikkona Washingtonissa pitämässään puheessa, että kahden valtion ratkaisu on nyt vakavassa vaarassa. Kerryn mukaan nykyinen tilanne johtaa yhteen valtioon ja jatkuvaan miehitykseen.

– Jos valinta on yksi valtio, niin Israel voi olla joko juutalainen tai demokraattinen. Se ei voi olla molempia, eikä se tule koskaan olemaan aidosti rauhassa, Kerry sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Ministeri puolusti YK:n päätöslauselmaa

Hänen mukaansa palestiinalaisten ja israelilaisten välisen konfliktin lopettaminen on yhä mahdollinen, jos osapuolet ovat halukkaita toimimaan.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi viime viikolla päätöslauselman, jossa vaaditaan Israelia lopettamaan siirtokuntien rakentamisen miehitetyille palestiinalaisalueille.

Kerryn mukaan turvallisuusneuvoston äänestys Israelin siirtokunnista liittyi mahdollisuuteen säilyttää kahden valtion ratkaisu.

Yhdysvallat ei käyttänyt veto-oikeuttaan turvallisuusneuvoston päätöslauselman kumoamiseksi. Kerryn mukaan äänestys vastasi Yhdysvaltain arvoja.

Siirtokunnat rauhan esteenä

Ulkoministeri varoitti, että "siirtokunta-agenda" ohjaa Israelin politiikkaa Länsirannalla ja vaarantaa rauhan palestiinalaisten kanssa.

– Ongelma on pelkkiä siirtokuntia laajempi. Kehityssuunta viittaa kattavaan pyrkimykseen ottaa Länsirannan maata Israelille ja estää palestiinalaisten kehitystä siellä, Kerry sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Siirtokunta-agenda määrittää Israelin tulevaisuuden. Heidän ilmaisemansa tavoite on selvä. He uskovat yhteen valtioon, Suur-Israeliin, hän lisäsi.

Kerry myös tuomitsi palestiinalaisten israelilaisiin kohdistaman väkivallan. Hänen mukaansa palestiinalaiset ovat syyllistyneet satoihin terrori-iskuihin tämän vuoden aikana.

Ulkoministeri vakuutti, että presidentti Barack Obaman väistyvä hallinto ei aio tunnustaa palestiinalaisvaltiota.

Kerryn mukaan Donald Trumpin tuleva hallinto päättää Yhdysvaltain suhtautumisesta Israelin siirtokuntiin, Jerusalemiin tilanteeseen ja kahden valtion ratkaisuun.

Israel pitää Trumpia ystävänä

Israelin johtajat odottavat, että tammikuun 20. päivä presidentiksi nouseva Trump suhtautuu Israeliin Obamaa myönteisemmin.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu lähetti ennen John Kerryn puhetta Twitterissä viestin, jossa hän kiitti Donald Trumpia lämpimästä ystävyydestä ja Israelin tukemisesta.

Trumpin nimittämällä tulevalla Israelin suurlähettiläällä on vahvat siteet Länsirannan siirtokuntaliikkeeseen.

Trump on myös sanonut siirtävänsä Yhdysvaltain suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin palestiinalaisten vastustuksesta huolimatta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters