Israel ärtyi ulkoministeri John Kerryn puheesta, palestiinalaisten presidentti valmis ehdollisiin neuvotteluihin

Israelin pääministerin mielestä Kerry ei käsitellyt puheessaan riittävästi palestiinalaisten hyökkäyksiä.

Lähi-itä
Kuormakaivuri kerrostalojen edessä, kuvan edustalla betoni rakenteita, joista sojottaa metallitankoja.
Kiistelty Ramat Shlomon siirtokuntaan Jerusalemin pohjoispuolelle on suunnitteilla 300 uutta taloa. Ramat Shlomo kuluu alueeseen, jota palestiinalaiset vaativat pääkaupungikseen. Jim Hollander/ EPA

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tyrmää Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn keskiviikkona pitämän puheen, joka käsitteli Israelin ja palestiinalaisten välistä konfliktia.

Kerry sanoi puheessaan, että kahden valtion ratkaisu on ainoa tie rauhaan Israelin ja palestiinalaisten välillä. Hän myös arvosteli Israelin siirtokuntapolitiikkaa.

Netanjahu sanoi pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Kerryn näkemykset voisivat aiheuttaa suurta vahinkoa Israelille.

Netanjahu myös totesi, että israelilaiset eivät tarvitse ulkomaisten johtajien luennointia rauhan tärkeydestä.

Pääministerin mukaan hyökkäykset ohitettiin

Netanjahun mielestä Kerryn puhe oli puolueellinen ja keskittyi enemmän Israelin siirtokuntiin kuin palestiinalaisten israelilaisiin kohdistamaan väkivaltaan.

– Kerry käsitteli pakkomielteisesti yli tunnin ajan siirtokuntia, mutta hädin tuskin koski konfliktin perimmäiseen syyhyn, palestiinalaisten vastustukseen juutalaisvaltiota kohtaan, Benjamin Netanjahu sanoi.

Pääministerin mukaan Israel on sitoutunut ratkaisemaan ongelmat palestiinalaisten kanssa suorien neuvottelujen kautta.

Myös Israelin opetusministeri Naftali Bennett arvosteli kovin sanoin Yhdysvaltain Lähi-idän politiikkaa.

Bennettin mielestä Obaman hallinto on jättänyt alueen "liekkeihin". Bennett luetteli, että Syyriassa on käynnissä "kansanmurha", Iran kiitää kohti ydinpommia ja Yhdysvallat on hylännyt liittolaisensa Israelin.

Bennett johtaa äärioikeistolaista Juutalainen koti -puoluetta, joka ajaa siirtokuntien laillistamista.

Presidentti Abbas valmis neuvottelemaan

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ilmoitti tiedotteessaan, että hän on valmis jatkamaan rauhanneuvotteluja, jos Israel lopettaa kaikkien siirtokuntien rakentamisen palestiinalaisalueille.

Abbas sanoi uskovansa, että rauha Israelin kanssa on saavutettavissa. Abbasin tiedote julkaistiin ulkoministeri John Kerryn puheen jälkeen.

Palestiinalaiset vastustavat Israelin tunnustamista juutalaisten kotimaaksi, koska heidän mielestään se muun muassa vahingoittaisi Israelin arabivähemmistön oikeuksia.

Yhdysvaltain tukemat Israelin ja palestiinalaisten väliset rauhanneuvottelut kariutuivat vuonna 2014.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi viime viikolla päätöslauselman, jossa vaaditaan Israelia lopettamaan siirtokuntien rakentamisen miehitetyille palestiinalaisalueille.

Lähteet: AFP, AP, Reuters