Kolumbian kongressi hyväksyi Farc-sissejä koskevan armahduslain

Kolumbian kongressi on hyväksynyt lain, jonka puitteissa kapinallisen Farc-sissiryhmän jäseniä voidaan armahtaa.

Kolumbia
Sissi nojaa pressurakennelmaan.
FARC-sissi vartioi joulunviettoa varten pystytettyjä rakennelmia vuoristossa Kolumbian lounaisosassa 24. joulukuuta. Rauhansopimuksen mukaan tämä on viimeinen joulu, jonka aikana FARC on vielä aseistettu ryhmä.Christian Escobar Mora / EPA

Kolumbian kongressi hyväksyi selvällä äänten enemmistöllä armahduslain, joka on osa hallituksen ja vasemmistolaisen Farc-sissiryhmän solmimaa rauhansopimusta.

Presidentti Juan Manuel Santos on kiitellyt vuolaasti alahuoneen ja senaatin päätöstä. Santosin mukaan lain läpimeno on ensimmäinen askel kohti rauhan lujittamista Farcin kanssa.

Kolumbian oikeusministeri arvioi pari viikkoa sitten, että hallitus voisi myöntää kaikkiaan noin 300 armahdusta, jotka koskevat poliittisista rikoksista syytettyjä. Armahdukset eivät koske murhiin, raiskauksiin tai kidutuksiin syyllistyneitä. Lisäksi Kolumbiassa saatetaan vapauttaa noin 5 500 vangittua sotilasta, poliisia ja muuta konfliktiin liittyvää toimijaa, mikäli heidän rikoksensa ovat pieniä.

Armahduslaki on osa uudelleen muokattua rauhansopimusta. Alkuperäinen Kolumbian hallituksen ja Farcin solmima rauhansopimus kaatui kansanäänestyksessä lokakuun alussa.

Kolumbian kongressi ratifioi joulukuun alussa uuden rauhansopimuksen, jossa oli noin 50 muutosta ensimmäiseen sopimukseen. Uudesta rauhansopimuksesta ei järjestetty kansanäänestystä.

Oppositio, etunenässä entinen presidentti ja nykyinen senaattori Alvaro Uribe on arvostellut muokattua rauhansopimusta täydeksi armahdukseksi sotarikollisille.

Lähteet: Reuters, AFP