Japanin puolustusministeri kävi kiistellyssä pyhäkössä – naapuri Etelä-Korea närkästyi

Pyhäkössä kunnioitetaan sodissa kuolleita, myös tuomittuja sotarikollisia. Naapurimaiden mielestä Japanin johtajien käynnit paikalla ovat sota-ajan julmuuksien valkopesua.

Japani
Yasukunin pyhättö.
Yasukunin pyhäkkö Tokiossa.Franck Robichon / EPA

Japanin puolustusministeri on vieraillut Tokiossa sijaitsevassa Yasukunin pyhäkössä, jossa käyminen on ärsyttänyt Japanin naapurimaita.

Pyhäkkö on symbolisesti tärkeä, koska siellä kunnioitetaan japanilaisia sodissa kuolleita, myös tuomittuja sotarikollisia. Japani miehitti 1930- ja 1940-luvuilla laajoja alueita Aasiassa.

Puolustusministeri Tomomi Inada kävi Yasukunissa vain päivä sen jälkeen kun pääministeri Shinzo Abe oli vieraillut Yhdysvalloissa Havaijilla kunnioittamassa Japanin vuonna 1941 Pearl Harboriin tekemän ilmaiskun uhreja.

– Uskon, että mikä tahansa maa kykenee ymmärtämään, että haluamme ilmaista kiitollisuutta ja kunnioitusta niille, jotka uhrasivat henkensä maansa eteen, Inada sanoi.

Japanin naapurimaiden mielestä japanilaisten johtajien käynnit Yasukunissa ovat käytännössä sota-ajan julmuuksien valkopesua. Etelä-Korea tuomitsi Inadan pyhäkkövierailun tuoreeltaan.

Inadan käynti Yasukunissa oli hänen ensimmäisensä puolustusministerinä. Pääministeri Abe ei ole käynyt paikalla vuoden 2013 jälkeen.

Puolustusministeri on Aben läheinen liittolainen, ja hänet tunnetaan nationalistisista näkemyksistään.

Lähteet: AP, AFP