Lääkkeiden keräysastiat täyttyvät ennen vuodenvaihdetta – lääkejätettä 100 miljoonan euron edestä

Lääkekaappi kannattaa käydä läpi kerran vuodessa. Vanhentuneita lääkkeitä ei saa käyttää, vaan ne tulee viedä apteekin keräysastiaan, sanoo apteekkari Leena Astala.

lääkkeet
Vanhoja lääkepakkauksia.
Petteri Juuti / Yle Keski-Suomi

Vanhojen lääkkeiden keräysastiat täyttyvät apteekeissa erityisesti vuoden vaihteessa. Lääkekaapin tyhjennys kuuluu monella joulusiivoukseen, kertoo apteekkari Leena Astala porilaisesta Asema-apteekista. Hän kehottaa tarkistamaan lääkekaapin sisällön kerran vuodessa.

– Vanhentuneita lääkkeitä ei saa käyttää. Se ei ole turvallista.

Ravintolisät ovat elintarvikejätettä

Asiakkaat tietävät Astalan mukaan melko hyvin, miten vanhat lääkkeet tulisi lajitella. Apteekin kierrätysastiaan voi tuoda kaikki lääkejätteet. Myös ruiskut ja neulat. Ravintolisät ja luontaistuotteet puolestaan voi hävittää samoin kuin elintarvikkeet.

– Elintarvikejätteisiin luetaan myös esimerkiksi kahvinkeittimen puhdistukseen käytettävä sitruunahappo. Myös kylmäpussin voi hävittää kotona.

Apteekkari Astala neuvoo ottamaan nimilaput pois pakkausten ja purkkien kyljestä.

– Vaikka lääkkeet päätyvät jäteastioihin ja sieltä Riihimäelle Ekokemin poltettaviksi, ottaisin ne tietosuojan vuoksi kuitenkin pois.

Jodit eri pussiin

Lääkkeet kannattaa tuoda apteekkiin läpinäkyvässä muovipussissa. Tyhjiä pakkauksia ja purkkeja ei tarvitse tuoda apteekkiin, vaan ne voi hävittää asianmukaisesti kotona.

– Oleellinen asia muistaa on, että jodipitoiset valmisteet laitetaan erilliseen muovipussiin. Ne menevät Ekokemissä erilliseen prosessiin, toteaa apteekkari Leena Astala.

Eniten on ehkä epätietoisuutta siitä, pitääkö pillerit irrottaa läpipainopakkauksista. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan lääkepakkauksen poistaminen riittää.

– Kannattaa tarkistaa oman apteekin ohjeet, sillä käytännöt saattavat vaihdella, toteaa yliproviisori Satu Suvanto Fimeasta.

Aloita pienellä pakkauskoolla

Jätteen vähentämisellä saataisiin kuitenkin huimat säästöt kotitalouksille. Apteekkariliiton mukaan Suomessa päätyy 100 miljoonan euron edestä lääkkeitä jätteeksi vuosittain.

Apteekkari Astalan mukaan tähän on useita syitä. Lääkkeet eivät ehkä sovi, ja ne täytyy vaihtaa toisiin lääkkeisiin.

Astala vinkkaa, että lääkkeitä kannattaa ostaa pieniä määriä kerrallaan.

Ravintolisät ja luontaistuotteet ovat elintarvikejätettä.

Apteekkari Leena Astala

– Usein lääkettä otetaan turhan isoja määriä kerralla. Aluksi voisi ottaa pienemmän pakkauskoon, ja katsoa sopiiko lääke itselle.