Mielenterveyspotilas saa avun jonottamatta – "Asiakkaan ei tarvitse juosta luukulta toiselle"

Kainuussa mielenterveyden ongelmiin pyritään tarttumaan ennen kuin niistä tulee liian vaikeita. Keino on päivystys- ja psykoosityöryhmä.

mielenterveys
Tuntematon henkilö kuvattuna rautatieasemalla selkäpuolelta.
Mikko Suhonen

Kainuussa on muuta maata suurempi tarve mielenterveyspalveluille, mutta niukoista resursseista huolimatta hoitoon ei tarvitse jonottaa. Kainuun sote -kuntayhtymän psykiatrian ylilääkäri Juha Luukinen kertoo hyvän tilanteen johtuvan siitä, että asiat otetaan käsittelyyn heti.

– Muualla maassa hoitoa tarvitsevan on ensin saatava lähete lääkäriltä, jotta hoito voidaan järjestää. Kainuussa ilmoituksen hoidon tarpeesta voi tehdä potilas, läheinen tai vaikkapa viranomainen missä tahansa terveyskeskuksessa. Heti sen jälkeen aletaan etsiä potilaalle sopivaa hoitoa.

Käytännössä ongelmiin pyritään tarttumaan ennen kuin niistä tulee liian vaikeita. Keino on päivystys- ja psykoosityöryhmä, jollainen voidaan koota minne tahansa Kainuussa.

– Työryhmän koko ja kokoonpano vaihtelee tarpeen mukaan. Kun työntekijämme saa ilmoituksen hoidon tarpeesta, kootaan työryhmä, joka arvioi ja etsii keinot hoidon saamiseksi. Työryhmä siis ohjaa asiakkaan oikean palvelun äärelle, eikä asiakkaan tarvitse juosta asian perässä luukulta toiselle, Luukinen sanoo.

Yhteistyöllä päästään pidemmälle

Päivystys- ja psykoosityöryhmän jäsenet tuovat omien alojensa osaamista yhteiseen pöytään. Käytännössä tässäkin kuljetaan Luukisen mukaan asiakkaan tarpeiden kautta.

– Työryhmän kokoonpano määräytyy aina avun tarpeen mukaan. Ilmoituksen vastaanottaja ottaa ryhmän kokoamisessa ensimmäiset askeleet, matkan varrella sitten voidaan tarpeen mukaan muuttaa kokoonpanoa. Parhaimmillaan apu järjestyy heti, normaalisti apu löytyy kolmen päivän sisällä.

Työryhmä on myös keino selviytyä.

Ylilääkäri Juha Luukinen istuu sohvalla.
Psykiatrian ylilääkäri Juha Luukinen on tyytyväinen nykytilanteeseen, mutta löytää kehitettävääkin.Jarmo Nuotio / Yle

– Jokainen alalla pidempään työtä tehnyt tietää, etteivät omat rahkeet yksistään riitä. Yhteistyöllä vähäisetkin resurssit saadaan riittämään pidempään. Työryhmä rikkookin tarvittaessa rajoja, jotta tarvittava hoito järjestyy.

Kehitettävääkin olisi

Luukisen mielestä työryhmä on löytänyt omat tapansa toimia. Esimerkiksi Kajaanissa mielenterveysyksikön työntekijöitä on mukana normaalissa päivystysvuorossa, jotta apu olisi saatavilla nopeasti. Toisaalta esimerkiksi Ristijärvellä ei työntekijää ole koko ajan paikalla, mutta tarvittaessa sellainen saadaan paikalle Paltamosta.

Jokainen alalla pidempään työtä tehnyt tietää, että omat rahkeet eivät yksistään riitä. Yhteistyöllä vähäisetkin resurssit saadaan riittämään pidempään.

Juha Luukinen

– Toivoisin ryhmien jäsenille lisää kokemusta ja syventävää koulutusta esimerkiksi psykoterapian mahdollisuuksien hyödyntämisessä.

Toinen toive on tuttu, mutta edelleen haastava.

– Kainuu on laaja ja harvaan asuttu, kuntakeskusten väli voi olla 100 kilometriä ja kaukana kuntakeskuksistakin asuu ihmisiä. Avohoidon palveluiden taso pitäisi saada pysymään samanvertaisena riippumatta siitä, missä asut.