Ylivieskan kirkkopalosta syytetty jätettiin tuomitsematta – määrättiin pakkohoitoon

Käräjäoikeus vetosi syytetyn syyntakeettomuuteen. Syytettyä ei voida oikeuden mukaan pitää vangittuna, vaan hänet on pidettävä sairaalassa tahdostaan riippumattomassa hoidossa.

tuomioistuimet
Ylivieskan palanut kirkko.
Ylivieksan kirkko paloi pääsiäisenä.Antti Pylväs / Yle

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus on jättänyt tuomitsematta Ylivieskan kirkon palosta syytetyn, vuonna 1989 syntyneen miehen syyntakeettomana.

Kihlakunnansyyttäjä Terhi Gröhn vaati syytetylle tuomiota törkeästä vahingonteosta.

– Teko kyllä katsottiin törkeäksi vahingonteoksi, mutta mielentilalausunto oli varsin selkeä. Vastaaja oli ollut syyntakeeton teon tehdessään.

– Ei tuomioon ole sanomista. Ammattilaiset ovat huolella mielentilan arvioineet ja näin se on, toteaa kihlakunnansyyttäjä Terhi Gröhn.

Syytettyä ei voida oikeuden mukaan pitää vangittuna, vaan hänet on pidettävä sairaalassa tahdostaan riippumattomassa hoidossa.

Viime pääsiäisenä sattuneessa tulipalossa vaurioitui myös osa kirkkoalueen hautakivistä. Käräjäoikeuden mukaan kolme oikeudenomistajaa saa korvausta vaurioituneesta hautakivestä.

Ylivieskan yli 200-vuotias kirkko tuhoutui palossa pääsiäislauantaina, 26. maaliskuuta. Palo oli tahallaan sytytetty. Apuna oli käytetty palavia nesteitä.