Professori: Koko omaisuuden menetys Aarniolle kova seuraamus – miljoonakorvaukset ja talo valtiolle

Jari Aarnion käräjäoikeudelta saamaa pitkää vankeustuomiota koventavat hänelle määrätyt jättikorvaukset ja omakotitalon menettäminen.

Jari Aarnio
Matti Tolvanen
Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen. Varpu Heiskanen / Itä-Suomen yliopisto

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää Jari Aarnion pitkän vankeusrangaistuksen lisäksi käräjäoikeuden hänelle määräämiä taloudellisia seuraamuksia merkittävinä.

Aarnio joutuu maksamaan valtiolle 1,3 miljoonan euron korvaukset saamastaan rikoshyödystä. Lisäksi oikeus määräsi Aarnion menettämään Porvoossa sijaitsevan omakotitalon ja hänen poikansa nimissä olevan tontin valtiolle.

Lisäksi Aarnio joutuu maksamaan kärsimyskorvauksia ja muita korvauksia noin 20 000 euroa.

Käytännössä hänen koko omaisuutensa käräjäoikeuden ratkaisun perusteella todennäköisesti menisi valtiolle.

Matti Tolvanen

– Tätä kokonaisuusseuraamusta arvioitaessa on otettava huomioon, että käytännössä hänen koko omaisuutensa tämän käräjäoikeuden ratkaisun perusteella todennäköisesti sitten menisi valtiolle, sanoo Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

Aarnio vankilassa vielä neljä ja puoli vuotta?

Aarniolle huumejutussa tuomitun 10 vuoden vankeusrangaistuksen lisäksi hovioikeus on jo aiemmin tuominnut hänet kolmeksi vuodeksi vankeuteen niinsanotussa Trevoc-jutussa.

Rangaistuksista kertyy yhteensä syyttäjän vaatima 13 vuoden maksimirangaistus. Aarnio ei kuitenkaan joudu istumaan vankilassa näin pitkään.

– Hänhän ensikertalaisena pääsee pois vankilasta puolet rangaistuksesta suoritettuaan. Siitä tulee sitten vähennettäväksi kahden vuoden tutkintavankeusaika.Tämän ratkaisun perusteella näyttää, että vankilassaoloaika, mitä siitä sitten jäljelle jää, olisi neljä ja puoli vuotta.

Tolvanen kuitenkin varoittaa menemästä asioiden edelle.

Tässä vaiheessa meillä on käytettävissä tämä totuus.

Mati Tolvanen

– Pitää nyt muistaa, että kaikki mitä tässä nyt sanotaan, perustuu siihen, mitä käräjäoikeus on tuomiossaan lausunut. Tässä vaiheessa meillä on käytettävissä tämä totuus ja voi olla, että tämä totuus sitten seuraavassa oikeusasteessa riitautetaan.

Aarnio on jo ilmoittanut valittavansa käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.

Käräjäoikeus uskoi Malmin naisen kertomuksia

Tolvanen pitää merkittävänä sitä, että käräjäoikeus on ratkaisussaan seikkaperäisesti selvittänyt huumejutussa keskeisen, niin sanotun Malmin naisen väitettyä lahjomista esitutkinnan aikana.

Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli antoi naiselle muun muassa skootterin, tuhansia euroja rahaa ja matkapuhelimia. Tämän vuoksi oikeudessa väiteltiin siitä, pitäisikö naisen kertomuksia, jotka olivat Aarniolle epäedullisia, jättää huomiomatta.

– Siinä oli hyvin analysoitu, että missä vaiheessa niitä kertomuksia oli annettu, ja missä vaiheessa oli etuja annettu. Merkittävä osa niistä kertomuksistahan oli annettu ennen kuin näitä etuja oli alettukaan antaa.

Se oli perusteltu, että minkä takia esitutkintakertomus voitiin ottaa huomioon.

Matti Tolvanen

Tolvasen mielestä käräjäoikeus perkasi naisen kertomusten hyödyntämisen monipuolisesti ja ratkaisi sen kestävällä tavalla.

– Se oli perusteltu, että minkä takia esitutkintakertomus voitiin ottaa huomioon, ja antaa se näyttöarvo, mikä niille sitten tässä ratkaisussa oli annettu.

Jutun opetus Helsingin poliisille?

Tolvanen arvoi, että Aarnio sai luotua rikokset mahdollistavat olosuhteet itselleen Helsingin huumepoliisissa kahdella tapaa.

– Yksi syyhän oli se, että toimintahan näytti tulokselliselta, jos sitä katsotaan sillä, missä määrin huumausaineita saatiin takavarikkoon ja missä määrin huumejutuista tuli tuomiota.

Tärkein opetus on se, että kontrolloimatonta valtaa ei pitäisi kenelläkään olla.

Matti Tolvanen

– Aarnio on myöskin ollut ilmeisen taitava henkilö toimimaan sillä tavalla, että on saanut tällaisen varsin itsenäisen toimintapiirin hyväkseen. Hän on sitten onnistunut hankkimaan itselleen tällaisen luottamusaseman.

Käräjäoikeuden tuomion perusteella Aarnio näyttää käyttäneen asemaansa hyvin määrätietoisesti hyväkseen. Tolvasen mielestä poliisin esitutkinnan aikana esimiesten ja syyttäjän valvonta ovat keskeisessä asemassa.

– Tärkein opetus tässä jutussa on se, että kontrolloimatonta valtaa ei pitäisi kenelläkään olla.