Teppo on Suomen kovin ilotulittaja – käytti jo lapsena kaikki rahansa paukkuihin: "Lain rajamailla mentiin"

Suomen 100-vuotisjuhlinnat kajautetaan käyntiin näyttävästi Kotkassa Suomen suurimmalla uudenvuoden ilotulituksella. Sen takana on kokenut pyroteknikko Teppo Hakkarainen.

ilotulitukset
Kuvassa osa lauantaina ammuttavista raketeista. Näytössuunnittelija Teppo Hakkarainen nojailee illan ykköstähden, "Bad Boyn" laukaisuputkeen. Siinä ruutia on 2,5 kiloa.
Kuvassa osa lauantaina ammuttavista raketeista. Näytössuunnittelija Teppo Hakkarainen nojailee illan ykköstähden, "Bad Boyn" laukaisuputkeen. Siinä ruutia on 2,5 kiloa.Antti Ojala / Yle

*KOTKA *Kaikki lähti siitä, kun kaupungissa ei ollut moneen vuoteen nähty kunnon ilotulitusta. Ja kotkalaista Teppo Hakkaraista harmitti. Hän päätti kollegansa kanssa järjestää lasten ilotulituksen. Se sai lämpimän vastaanoton.

– Ihmisten kiitokset olivat niin järkyttävän suuret, että se meni tunteisiin. Katsoimme kaverin kanssa toisiamme, että tämä pitää varmaan tehdä uudestaan, sanoo pyroteknikko Teppo Hakkarainen Pyroman Finlandista.

Siitä eteenpäin näytökset ovat kasvattaneet tasaisesti kokoaan. Tänä vuonna homma viedään pisimmälle, kun Kotkaan rakentuu massiivinen ilotulitenäytös – täysin talkoovoimin.

Kotkassa ammutaan lauantaina tuhansia pommeja taivaalle.
Kotkassa ammutaan lauantaina tuhansia pommeja taivaalle.Antti Ojala / Yle

Show-päivänä talkoissa 50 henkilöä

Puhdasta ruutimäärää arvioitaessa Hakkaraisen mukaan lauantaina ilmoille kajautetaan 1500 kilon edestä tavaraa. Tämä tarkoittaa, että raketit painavat yhteensä 4000-5000 kiloa.

– Aikaisemmin ei ole ammuttu vastaavaa määrää Suomessa.

Vertailun vuoksi Helsingissä ammutaan uutenavuotena ilmoille yli puolet vähemmän ruutia. Vertailu on kuitenkin vaikeaa.

– Joidenkin kaupunkien sadan laukauksen pieniä patoja ei voida verrata pommeihimme. Meillä kaikki on isoa tähtipommitavaraa, sanoo Hakkarainen.

– Kaikki perustuu siihen, että tämä tehdään talkootyönä.

Talkooväkeä näytös työllistääkin runsaasti. Myös ammattiteknikot ovat talkoissa ilman korvausta mukana. Show-päivänä talkooporukkaa on yhteensä viitisenkymmentä, vartijat mukaan lukien. Tätä kaikkea on edeltänyt lähes kuukauden työ.

Nuorempana en voinut ajatellakaan, että voisi tienata leipänsä pöytään pelkästään ilotulittamalla.

Pyroteknikko Teppo Hakkarainen

Ilotulittajalla täytyy olla kemistin vikaa

Kipinä ilotulitteisiin syttyi Hakkaraisella jo lapsuudessa. Nuorena poikana hän käytti kaikki liikenevät rahansa ilotulitteisiin. Kyse oli rakkaudesta lajiin.

– Nuorempana en voinut ajatellakaan, että voisi tienata leipänsä pöytään pelkästään ilotulittamalla. Se oli enemmän intohimoinen harrastus.

Nyt Hakkarainen on tehnyt parikymmentä vuotta alalla töitä, joista viimeiset kymmenen vuotta hän on elättänyt itsensä pelkästään erikoistehosteilla ja ilotulituksilla.

Rakettien takia myös kemia kiinnosti Hakkaraista nuorempana. Hänen kollegaltaan löytyy kemistin tutkintokin.

– Eiköhän hänen kanssaan muistella vielä kiikkustuolissakin, miten sitä kaliumnitraattia jalostettiinkaan värikkäämpiin muotoihin.

Lain rajamailla

Innostus ilotulitteisiin saattoi Hakkaraisen mukaan sisältää kyseenalaisiakin keinoja.

– Kotikemistin vikaa on varmasti löytynyt monesta ammatikseen alalla töitä tekevästä. Innostuksena ovat toimineet varmasti hiukan lain rajamailla olevat kokeilut nuorempana.

Pääasiallisena kouluna Hakkarainen mainitseekin elämänkoulun.

Ilotulittaminen on vain pieni osa Pyromanin yritystoimintaa, jossa Hakkarainen on mukana. Etusijan vievät erikoistehosteet ja lavapyrotekniikka. Hakkarainen on ollut rakentamassa muun muassa Eurovision laulukilpailuja Tukholmassa ja isoja areenoita Elastiselle ja JVG:lle.

Hakkaraisen mukaan pyrotekniikan ja efektien käyttö on kasvanut todella paljon. Mukaan on tullut myös erikoistehosteita, jotka eivät välttämättä liity räjähteisiin. Näitä voivat olla savut ja erilaisten juhlallisten paperisilppujen käyttö.

– Meidän pitäisi saada koulutettua enemmän uusia pyroteknikoita ampujiksi. Meillä on ollut todella paljon töitä, hehkuttaa Hakkarainen.

Ilotulitus raketin loisto tummalla yötaivaalla.
Ilotulituksen järjestää Kaakon Kulttuuritehdas ry. Koko touhun maksavat sponsorit, joiden mukana on myös Kotkan kaupunki.Touko Yrttimaa / Yle

Palavaa kekälettä voi sinnekin saakka tulla roppakaupalla, mutta siitä nyt selviää vähän hihoja pyyhkimällä.

Pyroteknikko Teppo Hakkarainen

Työpäivät voivat venyä jopa 18 tuntiin

Näytössuunnittelijan ja pyroteknikon työpäivät eivät mahdu perinteisten virastoaikojen puitteisiin.

Kotkan näytöstä suunniteltaessa päivät pysyivät vielä alkuun aisoissa. Nyt viimeisellä viikolla töitä on paiskittu jopa 16-18 tuntia päivässä.

– Viimeisenä yönä ennen näytöstä tavoitteena ovat 3-4 tunnin yöunet, huokaa Hakkarainen.

Hän on säästynyt isommilta haavereilta. Ilotulitteiden parissa työskennellessä on kuitenkin aina mahdollisuus läheltä piti -tilanteiseen.

Ilotulitteiden ampuminen on jo pitkälle digitalisoitua, mikä näkyy turvallisuudessa.

– Se on tuonut todella paljon turvallisuutta siihen, jos ilotulite räjähtää liian matalalla tai jopa ammuntaputkessa.

Ilotulittaja saattaa olla nykyään jopa 50 metrin päässä ampumispaikasta.

– Palavaa kekälettä voi sinnekin saakka tulla roppakaupalla, mutta siitä nyt selviää vähän hihoja pyyhkimällä.

Ammattilaiset suojautuvat ilotulitekentillä hyvin:

– Hitsausvarustus on aika hyvä perusvarustus sekä siihen liittyvät maskit ja suojahuput.

Kauempana kentästä riittää kevympi varustus. Suojalasit on kuitenkin aina ehdottomasti oltava.

Välilopetuksilla tehoa näytökseen

Hyvän ilotulituksen määritteleminen on Hakkaraisen mukaan vaikeaa. Kauneus on katsojan silmässä. Brocade-efekti eli kultalopetus oli aiemmin paljon käytetty tehokeino.

– Varmaan vuosikymmenen ajan kaikki loppuivat siihen. Se alkoi kuitenkin jo näytössuunnittelussa tökkiä, kun tiesi etukäteen mitä tuleman piti.

Hakkarainen kääntikin konseptin päälaelleen ja aloitti seuraavat näytökset valuvalla kulta-efektillä.

Joka paikasta, josta näkee vesitornin, näkee myös ilotulituksen.

Pyroteknikko Teppo Hakkarainen

Yleisö saadaan myös pidettyä valppaana välilopetuksilla. Niissä yleisöä huijataan ohjelman loppumisella, ja jatketaan hetken kuluttua uudelleen.

– Varsinaisen virallisen lopetuksen pitää olla sitten vieläkin massiivisempi, ettei ihmisille enää jää epäilystä, jatkuuko se vai ei.

Harva pääsee käsiksi monikiloisiin jättiraketteihin. Kotiin ostettavilla perusraketeillakin voi saada näyttävän esityksen. Hakkaraisen mukaan etenkin patatulitteilla saa muodostettua nykyään jo hyviä näytöksiä.

– Monipuolisuutta kannattaa hakea. Tavallaan tulisi keskittää siten, että voisi aloittaa rauhallisemmilla ja edullisemmilla tuotteilla.

Hakkarainen myös kannustaa ottamaan netistä selvää rakettien ominaisuuksista. Näin pystyy jättämään voimakkaimman padan viimeiseksi.

"Näkymä tulee olemaan Siltakylästä Karhulan taakse"

Tänä vuonna ei Hakkaraisen mukaan ole erityistä parasta paikkaa katsella vuodenvaihteen ilotulitteita.

– Joka paikasta, josta näkee vesitornin, näkee myös ilotulituksen.

Järjestäjät toivovat, etteivät ihmiset pakkautuisi pelkästään Karhuvuoren alueelle, vaan että he hakeutuisivat laajemmalle alueelle.

Maksimissaan raketit kohoavat Kotkassa 250 metriin, minimissäänkin 80 metriin, lupaa Hakkarainen.

– Näkymä tulee olemaan Siltakylästä Karhulan taakse.