Nämä viisi asiaa muuttuvat vuoden 2017 alussa – Kaikille oikeus pankkitiliin, eläkeikä nousee

Vuoden vaihtuessa maksuhäiriömerkintä ei enää estä verkkopankkitunnusten saantia. Perustulokokeilu alkaa ja toimeentulotukiasioita siirtyy kunnilta Kelan hoidettavaksi.

uusivuosi

1

Työmies ihmettelee Vantaan jätevoimalan bunkkeria.
Yle

Eläkkeelle entistä vanhempana

Vanhuuseläkeiän alaraja nostetaan vähitellen 63 vuodesta 65 vuoteen. Muutos koskee vuonna 1955 syntyneitä ja sitä nuorempia. Myöhemmin vanhuuseläkeikä sidotaan eliniänodotteeseen.

2

Toimeentulotuki
Ronnie Holmberg / Yle

Perustoimeentuloasiat kunnasta Kelaan

Perustoimeentulotuen myöntäminen siirtyy kunnilta Kelaan. Tavoitteena on, että ihmiset saavat perustoimeentulotuen entistä yhdenvertaisemmin. Samalla vähennetään kuntien tehtäviä.

3

Satasen seteleitä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kannustaako perustulo työhön?

Perustulokokeilu alkaa tammikuussa. Kokeiluun arvottiin 2 000 ihmistä, joille maksetaan 560 euroa perustuloa kuukaudessa kahden vuoden ajan. Näin kerätään tietoa perustulon vaikutuksista työllistymiseen.

4

Nainen polttaa tupakkaa parvekkeella.
Yle

Parveketupakoinnin kieltäminen helpottuu

Kunnissa ryhdytään käsittelemään taloyhtiöiden hakemia tupakointikieltoja tammikuun alussa. Kuntaliitto ja Isännöintiliitto uskovat, että hakemuksia tehdään paljon. Taloyhtiö voi kieltää tupakoinnin esimerkiksi parvekkeilla.

5

Maksukehotus.
Tiina Jutila / Yle

Ilman pankkitiliä ei voi enää jäädä

Vuoden alusta kaikilla on oikeus pankkitiliin ja verkkopankkitunnuksiin, esimerkiksi maksuhäiriömerkintä ei voi enää olla este tilin saamiselle. Lakimuutos perustuu EU-direktiiviin. Lisäksi pankin vaihtaminen helpottuu: vuodenvaihteesta lähtien pankin on ilmoitettava asiakkaan uudet maksuyhteystiedot vaikkapa e-laskujen lähettäjille.