1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikokset

Turkisvarkaat työllistävät poliisia pohjalaiskunnissa – "Todennäköisesti nahat viedään ulos maasta"

Turkistarhoille on murtauduttu tekemällä seiniin reikiä. Tyypillisesti varkaat tekevät tiedusteluretkiä ennen kuin iskevät kohteeseen.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Pohjalaiskunnissa liikkuu turkisvarkaita. Pohjanmaan poliisilaitoksen rikoskomisarion Anders Åforsin mukaan tekijät ovat todennäköisesti järjestäytyneitä ulkomaalaisrikollisia. Tekotapa viittaa edellisvuosista tuttuihin ulkomaalaisten tekemiin rikoksiin.

– Jutuissa on samanlaisia piirteitä kuin parin kolmen vuoden takaisissa tapauksissa. Silloin tehtiin lukuisia murtoja ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Tarhoille murtauduttiin suoraan seinien läpi ja niistä vietiin nahkoja. Todennäköisesti nahat viedään tavalla tai toisella ulos maasta, Åfors sanoo.

Tapauksissa tyypillistä on, että varkaat tekevät tiedusteluretkiä ennen kuin murtautuvat turkistarhalle. Lisäksi esimerkiksi satelliittikartat ovat todennäköisesti varkaiden apuna.

Poliisi on ollut yhteyksissä tilanteesta alueen turkistarhaajiin. Tarhaajia on muistutettu siitä, ettei suuria nahkamääriä kannata seisottaa nahottamoissa.

Poliisi pyytää vihjeitä

Tapauksia on ollut useampia, viimeisin Keski-Pohjanmaalla Kaustisen Känsäkankaalla. Siellä turkistarhan tiloihin yritettiin murtautua joulupäivän ja viime keskiviikon välisenä aikana. Rakennuksen seiniin oli tehty reikiä, mutta sisälle ei tunkeuduttu.

Aiemmin tällä viikolla vastaava murto tehtiin Pohjois-Pohjanmaalla Alavieskassa. Jouluviikolla pohjalaiselta kruunupyyläistarhalta vietiin useita satoja nahkoja.

Poliisi pyytää vihjeitä mahdollisista vieraista autoista ja liikkujista turkistarhojen läheisyydessä alueella. Vihjeet voi soittaa numeroon 029 541 5883.