Eno opetti Teron pilkintekijäksi – Vievätkö tulevaisuuden leudot talvet uuden elinkeinon?

Lomautetuksi joutunut sähköasentaja ryhtyi yrittäjäksi. Tero Sourala luottaa käsityöhön ja pilkkikalastukseen, vaikka lämpimät talvet uhkaavat lajia.

pilkintä
Tero Sourala
Tero Sourala on oppinut pilkinteon enoltaan.Jussi Mansikka / Yle

– Valmistuin ammattikoulusta sähköasentajaksi ja olinkin sähköasentajana, mutta minut lomautettiin. Kuukauden verran mietin sitä mitä tehdä. Eno-ukko, Pentikäisen Seppo oli puhunut, ettei hänellä ole enää aikaa pilkintekoon niin paljon kuin olisi tarpeen. Minulla on intoa, halua ja aikaa, niin miksi en olisi alkanut yrittäjäksi, 23-vuotias Tero Sourala kertaa tapahtumia.

Enon opit eivät ole mitä tahansa, vaan kysymys on lähes 30 vuotta valmistettujen Sepe-pilkkien valmistuksen siirtymisestä nuoremmalle sukupolvelle.

– Ihmisten kannattaa tehdä sitä, mistä tykkäävät. On hienoa yrittää. Tämä on käsityöläisala, ja on hienoa, että osaaminen ei katoa Suomesta.

Ikaalislainen Tero Sourala käy vielä päivät töissä Häijään urheilutarvikeliikkeessä ja valmistaa pilkkejä illat ja viikonloput.

– Tällä hetkellä tarkoituksena on saada firma vakavaraiseksi. Liikkeisiin lähtee koko ajan hyvin tavaraa, mutta paljon on vielä tehtävää. Täytyy kehittää tuotantomenetelmiä ja tiloja. Sen jälkeen voin miettiä sitä, voinko jäädä päivätyöstä kokonaan pois.

"Ihmisten kannattaa tehdä sitä, mistä tykkäävät."

Juotettu pystypilkki valmistuu käsityönä

Tero Sourala valmistaa juotettuja pystypilkkejä pellistä. Valmistuksessa on toistakymmentä käsin tehtävää työvaihetta. Pelllistä stanssataan palaset, joiden väliin tavutetaan teräslanka ja ne juotetaan yhteen. Viimeistelyjen jälkeen kiinnitetään koukut, jotka on ensin maalattu sopiviksi.

pystypilkki
Peltikuoret, lyijysisus - pilkki on valmiina koukutukseen.Jussi Mansikka / Yle

Kun tuore yrittäjä on saanut tuotantonsa kuntoon tavoitteena on valmistaa yli 10 000 pilkkiä vuodessa, sikäli kun kauppa käy.

– Pilkki on hankala myytävä sen takia, kun se on myytävä kahteen kertaan. Ensin myydään asiakkaalle ja sen jälkeen myydään sille kalalle uudestaan ja uudestaan, Tero Sourala miettii.

Lajin tulevaisuus on talvista kiinni

Vapaa-ajankalastus ja pilkkiminen on harrastuksena menettänyt suosiotaan. Nuorilla on muuta ajanvietettä kuin reikien kairaaminen jäälle ja kalojen päästely koukusta.

– Tulevaisuudennäkymät riippuvat tietysti siitä, kuinka saadaan ihmisiä jäälle ja minkälaiset talvet meille tulee, Tero Sourala sanoo.

Pilkkikautta voidaan jatkaa vene- ja laituripilkinnällä. Talvikalastuksessa on monia eri haasteita riippuen, mitä kalaa pyytää.

Tero Sourala uskoo kotimaisen käsityön ja sen arvostuksen olevan yrityksensä suurin vahvuus kalastustarvikemarkkinoilla.