Huoneistokeskus: Päättyvä vuosi oli asuntokaupalle pirteä

Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat Suomessa tammi–marraskuussa 3,2 prosenttia viime vuodesta.

talous
Avaimet kauppakirjan päällä.
Pääkaupunkiseudulla vanhojen asuntojen kauppa piristyi viime vuodesta reilun prosentin verran, kun muualla Suomessa kasvua oli neljä prosenttia.Ismo Pekkarinen / AOP

Vuosi 2016 oli pirteä asuntokauppavuosi edeltävään vuoteen verrattuna, kertoo Huoneistokeskuksen asuntomarkkinakatsaus.

Katsauksen mukaan vanhoja asuntoja myytiin tammi–marraskuun aikana Suomessa 3,2 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen asuntojen kauppa piristyi viime vuodesta vain reilun prosentin verran, kun muualla Suomessa kasvua oli neljä prosenttia.

Välittäjien tekemiä vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin Suomessa tammi­–marraskuussa yhteensä 54 400 kappaletta, mikä on 1 700 kauppaa enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna.

– Uudisrakentaminen on useissa suurissa kaupungeissa ollut kuluvana vuonna ennätysvilkasta. Usein uudisrakentaminen piristää kokonaisasuntokauppaa, ja näin on tapahtunut myös tänä vuonna, Huoneistokeskuksen vt. toimitusjohtaja Lea Jokinen kertoo tiedotteessa.

Jokisen mukaan asuntokauppavuosi 2016 on ollut nousujohteinen erityisesti kasvukeskuksissa.

– Asuntorahastot ja institutionaaliset sijoittajat ovat olleet aktiivisia asuntosijoitusmarkkinoilla. Eniten on sijoitettu pieniin asuntoihin, kuten yksiöihin ja kaksioihin, Jokinen sanoo.