1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aulanko, Hämeenlinna

Legandaarinen Aulanko laitetaan vihdoin kuntoon: "Jatkossa tämä lienee Etelä-Suomen suurin rantahuvila"

Vanhoja rakennuksia kunnostetaan ja rantaan rakennetaan kaksi tai kolme suurta huvilaa. Yrittäjä aikoo käyttää alueen remonttiin 800 000 euroa.

Aulanko, Hämeenlinna
Kaksi hiihtäjää ladulla järven jäällä
Tiina Kokko / Yle

Evon Luonto ryhtyy kunnostamaan Aulangon aluetta Hämeenlinnassa. Aulangolle rakennetaan kaksi tai kolme uutta monitoimihuvilaa sekä saneerataan Aulangon vanhoja kiinteistöjä.

Saneeraukseen ja uuden rakentamiseen investoidaan noin 800 000 euroa seuraavan kolmen vuoden aikana. Aulangonjärvelle, Heikkilän alueelle, syntyy 50–70 uutta vuodepaikkaa. Isoille, yli 15 vuodepaikan majoituspaikoille, on yrittäjä Kaj Järvisen mukaan Etelä-Suomessa kysyntää.

Aulangon aluetta
Eveliina Niskanen / Yle

– En tiedä, uskallanko luvata, mutta tämä lienee Etelä-Suomen suurin rantahuvila jatkossa. On se sitten yritysryhmän tyky-päivä tai kaveriporukan talviolympialaiset niin infra löytyy ja mahdollistaa sen, että kohderyhmät voivat olla äärimmäisen moninaisia.

Järvinen kertoo, että viikonloput Aulangolla ovat loppuunmyytyjä. Noin 60 prosenttia vierailijoista on yksityisiä ja loput yrityksiä.

Suomen väestöllisessä keskipisteessä Aulanko kehittyy

Myös kaupungin puolella ollaan tyytyväisiä suunnitelmiin. Linnan Kehityksen mukaan Aulangon alueella tehdään todennäköisesti tänä vuonna kävijäennätys: Aulangolla on vieraillut yli puoli miljoonaa ihmistä. Alue on paitsi turistinähtävyys, tärkeä myös paikallisille.

– Aulanko on tarvinnut ja tarvitsee jatkuvaa kehitystä. Metsähallitus, joka on merkittävä maanomistaja luonnonsuojelualueella, tulee tekemään kulttuuriperintöön isoja investointeja. Katajiston rannan aluetta kehitämme myös jatkuvasti eteenpäin, sanoo toimitusjohtaja Mervi Käki.

Evon Luonto on jo viimeisen vuoden aikana investoinut vanhojen rakennusten saneerauksiin sekä hoitanut Aulangon tornikahvilaa ja Puistolan majoituskohdetta.

– Onhan tämä karkki. Ollaan Suomen väestöllisessä keskipisteessä. Neljä miljoonaa suomalaista on kahden tunnin ajomatkan päässä ja siihen päälle vielä Tampereen ja Helsingin lentokentät. Ei ole vaikea löytää tänne asiakkaita, uumoilee Järvinen.

Järvinen toivoo, että asiat nytkähtävät eteenpäin jo ensi viikolla, kun hänen on tarkoitus pitää palaveri rakennusvalvonnan kanssa. Pohjia pyritään kaivamaan helmikuun lopussa ja toiveiden mukaan ensimmäinen huvila olisi valmis elokuussa.

Majoituspalveluita tarjoava Evon Luonto ja Linnan Kiinteistökehitys ovat tehneet sopimuksen 10+20 vuodeksi.

Vanajaveden laakso ja Aulanko.
Vanajaveden laakso ja Aulanko.Tapio Heikkilä / Ympäristöministeriö

29.12.2016 klo 15:48 tarkennettu paikkaa: kyseessä on Aulangon Heikkilän alue.

Lue seuraavaksi