Ei uutta, vaan lainattua – Pariisitar juhlii vaihtuvaa vuotta vuokramekossa

Erilaiset jäsenyysperiaatteella toimivat vaatevuokraamot ovat Ranskassa yhä suositumpia.

vaatteet
Nainen katsoo vaatetta
Pariisilainen Sandrine lainaa muutoin klassiseen vaatekaappiinsa trendikkäitä ja laadukkaita mekkoja. Juha Nurminen / Yle

*PARIISI *Vuoden vaihtuessa vaatekauppojen ikkunat pursuavat kaiken hintaisia hepeniä. Mutta miksi ostaa juhla-asu, jos sellaisen tai useamman voi vuokrata?

Näin tuumii esimerkiksi pariisilainen Charlene. Hän tutkii L’Habibliotheque-nimisen vaatelainaamon rekissä roikkuvaa metallinväristä juhlamekkoa.

– Tällainen olkaimeton mekko on juuri sellainen vaate, jota en ikimaailmassa ostaisi, sillä käyttäisin sitä vain kerran. Vuokraan tämän sen sijaan oikein mielelläni uudeksi vuodeksi, Charlene sanoo.

Hän kertoo olleensa vuokraamon jäsen parin kuukauden ajan.

Jäsenyys maksaa 149 euroa kuukaudessa ja sillä saa käyttöönsä kolmetuhatta vaatetta, laukkua ja korua. Eikä kyse on mistään halparäteistä vaan esimerkiksi Kenzon, Carvenin ja Sonia Rykielin viimeisimmän malliston luomuksista. Jäsenyys kattaa niiden vakuutuksen ja pesulakulut.

– Mielestäni hinta on perusteltu. Jäsenyyden voi ottaa vain yhdeksi kuukaudeksi, jonka aikana vaatteita voi vuokrata mielin määrin, Charlene pohtii.

Naisia käsissään vaatteita
Uudenvuoden aika on vaatelainaamon kiireisintä sesonkia.Juha Nurminen / Yle

Kuluttaminen siirtyy omistamisesta vuokraamiseen

L’Habibliotheque-vuokraamo on ollut toiminnassa pari vuotta ja laajentanut vastikään toimintaansa muun muassa pariisilaisiin tavarataloihin. Ranskassa toimii useita muitakin vastaavia palveluja – tosin lähinnä naisille.

L’Habibliothequen perustaja Aurelie Nguyen sanoo, että vaatteiden vuokraus on nopeasti kasvava ilmiö.

– Kilpailijoita on tullut lisää ja oma jäsenmäärämme kasvaa koko ajan.

Nguyenin mukaan kysyntä on suurinta juuri vuodenvaihteessa sekä kesän hääsesongin aikaan. Suurin osa vuokraamon vaatteista on kuitenkin arkikäyttöön tarkoitettuja takkeja, puseroita ja hameita.

– Ihmiset siirtyvät überisaation myötä omistamisesta jäsenyyksiin. Jäsenyysperiaatteella voi hoitaa esimerkiksi autoilun, pyöräilyn ja musiikin kuuntelun – eikä vaatekaapin sisältöäkään tarvitse enää omistaa, Nguyen sanoo.

Vaatteita vaaterekissä ja mallinuken päällä
Vaatelainaamon puitteet muistuttavat luksusputiikkia.Juha Nurminen / Yle

Vuokraaminen tuo tyylin – ja hyvän omantunnon

Ranskassa pitkään jatkunut taloustaantuma on tehnyt vaatteiden vuokrauksesta sosiaalisesti hyväksyttävää. Laatuvaatteiden lainaaminen on toki myös halpaketjuissa shoppailua ympäristöystävällisempää.

Pariisittarille kyse on kuitenkin ennen kaikkea tyylikkyydestä.

– Vaatteiden lainaus toimii garderoobini mausteena, ei se estä minua shoppailemasta, Sandrine naurahtaa.

Hänen oma vaatekaappinsa on mustavalkoinen ja hyvin klassinen.

– Minun ei tarvitse omistaa kauden trendivaatteita, vaikka niihin usein ihastunkin.

Vaatteita vaatetangolla
Pariisilaisen vaatelainaamon jäsenet voivat vuokrata designer-vaatteita kuukausihintaan.Juha Nurminen / Yle