Kolme koiraa suden suuhun Kaavilla – viimeisin tapaus sattui kivenheiton päässä omistajan rappusilta

Paikallinen riistanhoitoyhdistys aikoo hakea riistakeskukselta poikkeuslupaa susien kaatoon.

susi
Susi hakkuuaukealla
Arkistokuva.Pentti Kallinen / Yle

Jopa kolme koiraa on kahden viikon aikana joutunut suden suuhun Kaavilla, kertoo paikallisen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Kalevi Koponen. Hänen mukaansa kaikki kuolleet koirat on löydetty pihapiiristä.

Keskiviikkoiltana Koponen sai viimeisimmän ilmoituksen. Tuossa tapauksessa isäntä oli löytänyt koiransa kuolleena 50 metrin päästä kotirapuilta.

Koponen uskoo tilanteen johtuvan siitä, että susia on yksinkertaisesti liikaa ja ne pakkautuvat siksi pihapiiriin.

– Metsästyslupia pitäisi saada enemmän, että sudet pelkäisivät ihmistä ja pysyisivät edempänä. Peto kuuluu Suomen luontoon, mutta ei se kuulu pihapiiriin.

Yksi selitys voi hänen mukaansa olla myös se, että Kaavilla liikkunut pantasusilauma on ilmeisesti hajonnut. Kun alfasusi on lähtenyt, nuoret yksilöt saattavat lähteä etsimään helppoa saalista pihapiiristä. Myös luonnonvarakeskuksen asiantuntija pitää tätä teoriaa täysin mahdollisena.

Koponen sanoo, että susien kaatolupia Kaaville anotaan Suomen riistakeskukselta sosiaalisin perustein piakkoin. Suomen riistakeskus aloittaa poikkeuslupien käsittelyn tammikuun 2. päivä.

Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajan mukaan tilanne on nyt niin paha, että koiria ei uskalla laskea ulos lainkaan, jos omistaja ei seuraa mukana. Hirvenmetsästyksessä on siirrytty Kaavilla jo täysin miesjahtiin.

– Uskon, että niillä, jotka koiransa ovat menettäneet, voi petoviha ruveta nousemaan.