Maanviljelijä ampuu lisätuloja ilotulitteilla – "Vaimoni huusi kovaan ääneen, että hänestä ei saa tehdä leskeä"

Harri Väänänen nauttii, kun ilotulitenäytös alkaa savu- ja liekkimeren ympäröidessä.

ilotulitukset
Harri Väänänen pitelee kädessään isoa ilotulitetta. Vierellä pojat Severi (vas.) ja Hermanni.
Mari Karjalainen / Yle

Harri Väänänen kannattelee lähes koripallon kokoista ilotulitetta.

– Tässä on meidän Lady, kertoo Väänänen ruskea ruutipaukku kädessään.

Lady lentää 500 metrin korkeuteen ja räjähtää hopeaista valoa puolen kilometrin leveydelle. Väänäsen mukaan ilotulite on Savon suurin tänä vuonna. Sitä ei nähdä yleisötapahtumassa, sillä Lady on tilattu yksityisen henkilön uudenvuodenjuhliin.

Lady ja tuhannet muut ilotulitteet ovat vielä Väänäsen tallin kellarissa Lapinlahden Varpaisjärvellä. Hän on suunnitellut yhdeksän ilotuliteshow´ta tuleviin uuden vuoden juhliin. Aattona hän sytyttää ilotuliteshow´n neljässä eri paikassa: Varpaisjärvellä, Lapinlahdella, Tahkolla ja Kuopion satamassa.

Liekkimeri ympäröi ilotuliteammattilaisen

Näytösten järjestelyissä Väänäsen apuna ovat vaimo, pojat Severi (10) ja Hermanni (14) sekä parin henkilön tiimi. Neljä vuotta sitten vaimo näki ensimmäisen kerran lähietäisyydeltä, kuinka Väänänen tuikkasi sytytyslangat tuleen.

– Vaimoni huusi kovaan ääneen, että hänestä ei saa tehdä leskeä. Hän näki ensimmäisen kerran liekkimeren ympärilläni livenä. Savu- ja liekkimeri on kokemuksen arvoinen.

Isommat ammattilaiset operoivat näytökset nykyisin tietokoneella. Väänänen nauttii siitä, että saa itse sytyttää telineisiin ja putkiin asetetut ilotulitteet sytytyskepillä.

– On poikkeuksellista, että itse näkisin ilotulitenäytöstä, koska savu peittää näkyvyyden.

Poika Severi Väänänen sovittaa Ladyä sytytysputkeen, jonka läpimitta on parikymmentä senttiä.

– Ensimmäisen kerran kun näin tämän ison, niin olihan se hieno. Mutta eipä ole jäänyt mieleen mikään tietty näytös, kun olen nähnyt jo niin monta, kertoo nuorin apuri.

Taksin kattoon päätynyt raketti johdatti ammattilaiseksi

Harri Väänänen näki nuorena poikana ensimmäisen kerran ilotulitteita Puijon talviurheilukilpailuissa. Tuolloin tähtisädetikkua raapiessa hän päätti, että isona itse ampuu säihkyvän show´n. Nyt maanviljelijä Väänänen on järjestänyt ilotulitenäytöksiä sivutyönään kahdeksan vuotta.

Keikat ovat lisääntyneet, kun ilotulitteita tilataan yhä useampaan tapahtumaan. Esimerkiksi kuntien joulunavaustapahtumissa ei aikaisemmin ollut ilotulitenäytöksiä. Myös häihin, syntymäpäiville ja urheilutapahtumiin tilatut näytökset tuovat maanviljelijälle lisätienestiä.

Aikaisemmin Väänänen ampui kaupasta ostettavia raketteja omaksi ja muiden iloksi.

– Sitten yksi keppi päätyi taksin kattoon, niin lopetettiin se harjanvarsien ampumisen taivaalle, muistelee Väänänen kuluttajille myytäviä kepin nokkaan käärittyjä paukkuja.

Tapaturman jälkeen Väänänen kävi tarvittavat koulutukset ja hankki luvat ollakseen ilotuliteammattilainen. Väänäselle ammattimaisuus merkitsee turvallisuutta ja näytösten suunnittelua.

– Se tarkoittaa myös ammattiylpeyttä. Saan ihmiset hymyilemään.

Poika Hermanni Väänäsen ajatuksissa kipinöi ammattilaisura. Nykyisin hän kuvaa näytökset, jotta isäkin näkisi suunnittelemansa show´n.

– Ihan ehdottomasti haluan itsekin ampua ilotulitteita. Vielä kuitenkin laki ja ikä estävät, Hermanni Väänänen sanoo.