1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puutarhanhoito

Vuodenvaihteen sää koettelee kasveja, mutta kotipuutarhaa ehtii vielä suojata

Sääennusteiden mukaan vuodenvaiheen jälkeen koko maahan on luvassa kireitä pakkasia. Viimeistään nyt on otollinen hetki suojata kotipuutarhaa.

puutarhanhoito
Toimitusjohtaja Olli Lähdekorpi tutkii tuijia.
Lumeton maa ja paukkuva pakkanen ovat yhdistelmä, josta kasvit eivät tykkää. Olli Lähdekorpi tutkii tuijien selviämistä Honkasen puutarhalla Kangasalla.Petri Aaltonen / Yle

Sanonnan mukaan vuodet eivät ole veljiä keskenään, mutta vuodenvaihteen seutu on eteläisessä Suomessa ollut säiden puolesta pari vuotta peräjälkeen liki identtinen. Esimerkiksi Pirkanmaalla maa on vielä monin paikoin lumeton ja joulunseudulla satoi reilusti vettä.

Nyt sääennusteet (siirryt toiseen palveluun) povaavat paukkupakkasia. Tämä ei tiedä hyvää tulevan kesän puutarhaloistolle, mutta ennen kireitä pakkasia ehtii vielä tehdä temppuja puutarhansa eteen.

– Routa ei onneksi ole vielä kovin syvässä, joten suojaukseen ehtii vielä. Arimpien kasvien kuten jaloruusujen ja perennojen päälle tulee saada eristävä kerros, sanoo kangasalalainen puutarhuri ja yrittäjä Olli Lähdekorpi.

Havupuun taimia lumihangessa.
Petri Aaltonen / Yle

Turve, kankaat ja havut hyviä suojia

Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Tuomas Kauppila suosittelee lumenpuutteeseen ensiavuksi talvisuojaturvetta. Sen erityislaatuisuus piilee siinä, että talvisuojaturve ei ime kosteutta itseensä vaan se pysyy kuivana.

Toisena vaihtoehtona kasvien suojaamiseen sekä Kauppila että Lähdekorpi nostavat kankaiset pakkaspeitteet, joita käytetään enemmän kasvien maanpäällisten osien suojaamiseen.

– Molemmat vaihtoehdot ovat keinotekoisia lumihankia. Tärkeintä on saada eristävä kerros maanpinnan päälle, Lähdekorpi tähdentää.

Kankaiden ongelmaksi tulee ylipuutarhuri Tuomas Kauppilan mukaan se, että ne keräävät kosteutta ja saattavat sitten painaa kasveja. Lähdekorpi miettii myös kankaiden tuulenpitävyyttä.

Perinteisiäkin konsteja on; myös havut suojaavat hyvin ainakin kasvien maanalaisia osia.

Tuija puutarhalla.
Petri Aaltonen / Yle

Havupuitakin tulee suojata

Perennojen ohella arkoja hallan tuhoille ovat viime kesänä istutetut havupuut. Tämä pätee niin perinteisiin havupuihin kuin Keski-Euroopasta tulokaskasveina puutarhoihin tuotuihin havukasveihin.

– Niillä on varsin pienet juuret ja ne eivät siksi ole vielä kovin hyvin juurtuneet. Näitäkin olisi syytä suojata ennen kovia pakkasia, kehottaa Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Tuomas Kauppila.

Huonot talvet lannistavat

Kasvien mahdollinen menehtyminen karun talven aikana ei saa puutarhayrittäjän mieltä maireaksi, vaikka tulevan kevään ja kesän taimimenekin luulisi tätä kautta kasvavan.

Jos huonot talvet jatkuvat vuodesta toiseen, se vaikuttaa asiakkaiden haluun sijoittaa rahoja kasveihin.

Olli Lähdekorpi

– Ihmisillä on kuitenkin rajallinen määrä rahaa käytettäväksi puutarhan hoitoon. Huonon talven jälkeen joidenkin tiettyjen kasvien myynti saattaa lisääntyä, mutta jos huonot talvet jatkuvat vuodesta toiseen, se vaikuttaa asiakkaiden haluun sijoittaa rahoja uusiin, varsinkaan arimpiin kasveihin, Olli Lähdekorpi Honkasen puutarhalta pohtii.

Lue seuraavaksi