Obamat hyvästelevät Valkoisen talon – mutta mitä seuraavaksi?

Presidenttipari tyrmää huhut Michelle Obaman aikeista pyrkiä Yhdysvaltain johtoon. Muita vaihtoehtoja tulevaisuutta varten on paljon.

Barack Obaman kahdeksan vuoden virkakausi on loppumassa. Kuvassa presidentti vierailulla Argentiinassa 24. maaliskuuta 2016. Kuva: Analia Garelli / EPA

Yhdysvaltain presidentin perhe pakkaa muuttolaatikoita.

Barack ja Michelle Obama ovat hankkineet omakotitalon Washington D.C.:n kalliilta Kaloraman asuinalueelta. Sinne heidän on muutettava viimeistään 20. tammikuuta, jolloin Donald Trumpista tulee Valkoisen talon isäntä.

Obamien koti pysyy pääkaupungissa töiden sekä tyttärien koulujen ja harrastusten takia. Malia on tällä hetkellä 18- ja Sasha 15-vuotias.

Washington ei kuitenkaan jää perheen ainoaksi kiintopisteeksi. Obamien perustama säätiö toimii Chicagossa.

Michelle Obama puhui kirjaston avajaisissa Havannassa 22.3.2016. Mukana Kuuban-matkalla olivat hänen tyttärensä Malia ja Sasha sekä äitinsä Marian Robinson. Kuva: Rolando Pujol / EPA

Säätiön johtaja

Barack Obama on 55- ja Michelle 53-vuotias. Presidentti Obama lohkaisi entisen neuvonantajansa David Axelrodin podcast-ohjelman haastattelussa, ettei halua muuttua baarissa istuvaksi, menneisyyden loistossa eläväksi hepuksi.

Nykyajassa hänet pitää oma nimikkosäätiö.

Sen kautta Obamat ovat mukana muun muassa nuorisotyössä: Presidentti on johtanut poikien ohjelmaa "My Brother´s Keeper" ja Michelle Obama tytöille suunnattua "Black Girls Rock" -ohjelmaa.

Säätiöllä on suuria tulevaisuuden suunnitelmia. Chicagoon on rakenteilla presidentin titteliä kantava keskus Presidential Center. Siihen tulee kirjasto, ajatushautomo ja konferenssikeskus.

Hän sanoo haluavansa auttaa 20–30 -vuotiaita lahjakkuuksia verkottumaan keskenään.

Obama sanoo haluavansa edistää eri maiden lahjakkaiden nuorten verkottumista keskenään. Obama vieraili puhujana Chicagon yliopistossa oikeustieteellisessä tiedekunnassa 7.4.2016. Kuva: Kamil Krzaczynski / EPA

Demokraattien neuvonantaja

Entisellä presidentillä lienee kysyntää poliittisena neuvonantajana. Obama on kertonut haluavansa siivittää demokraattipuoluetta uuteen nousuun. Hän näkee puolueen ongelmina sukupolvien välisen sekä maantieteellisen kuilun.

Puolue ei ole onnistunut houkuttelemaan nuoria eikä maaseudun asukkaita riveihinsä. Varsinkin etelävaltioiden valkoisten äänet ovat siirtyneet republikaaneille.

Obama voisi hyödyntää kansansuosiotaan äänestäjien houkuttelemiseksi.

Michelle Obama ja Oprah Winfrey esiintyivät yhdessä Washingtonissa 14.6.2016. Kuva: Pete Marovich / EPA

Michelle "liian järkevä politiikkaan"

Vaikka toinen Obama joutuu nyt luopumaan Valkoisen talon isännyydestä, on toisen arvailtu pyrkivän sinne takaisin.

Michelle Obama on huippusuosittu, joten hänen on uumoiltu ryhtyvän poliitikoksi ja tähtäävän jopa presidentiksi. Huhumylly alkoi jauhaa viime vuonna, kun Michelle oli runsaasti julkisuudessa.

Hänestä paljastui varsinainen linssilude. Alun aristelun jälkeen hän varasti show´n Hillary Clintonin vaalitilaisuuksissa.

Väistyvä presidentti kiistää vaimoonsa liittyvät huhut Rolling Stone -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

– Michelle ei pyri poliittiseen virkaan. En tunne häntä lahjakkaampaa henkilöä ja hänen kansansuosionsa on ilmiselvää. Vitsaillen sanottuna hän on kuitenkin liian järkevä politiikkaan, Barack Obama sanoo.

Michelle Obama vahvisti joulukuussa Oprah Winfreyn haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), ettei pyri presidentiksi 2020 eikä koskaan myöhemminkään. Hän pitää työtä liian raskaana niin itselleen kuin perheelle.

Muistelmista varmat bestsellerit

Tähtijuontaja Oprah on houkutellut Michellea kanssaan lomamatkalle, joka tuskin jäisi televisioimatta. Amerikkalaiset tv-kanavat saattavat tarjota hänelle omaa ohjelmaa.

Obamat ovat poikkeuksellisen hyvinä esiintyjinä kysyttyjä puhujavieraita.

Barack Obama pomppasi maailman tietoisuuteen kesällä 2004 Bostonissa pidetyssä demokraattien puoluekokouksessa. Häntä verrattiin puheensa jälkeen entiseen presidenttiin Bill Clintoniin, joka ansaitsee miljoonia pelkästään puhumalla.

Obamien odotetaan kirjoittavan muistelmateoksensa. Niistä tulee varmuudella maailmanlaajuisia myyntimenestyksiä.

Ellei kirjojen kustannussopimuksia jo ole, ne tehdään lähiaikoina.

Presidentti Obama tiedotustilaisuudessa 16.12.2016. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Huipputeknologia kiinnostaa

Presidentti Obamaa kiinnostavat myös it-ala ja yrittäjyys. Talousmedia BloombergBusinessweekin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Obama sanoi, että olisi todennäköisesti perustanut jonkinlaisen yrityksen, mikäli ei olisi lähtenyt politiikkaan.

– Presidentinvaalikampanjassa, tiimien kokoamisessa ja ideoiden markkinoinnissa tarvittavat taidot ovat samanlaisia, joita yksityisissä yrityksissä tarvitaan, Obama arvioi.

Hän kertoo nauttineensa keskusteluista Kalifornian Piilaakson teknologiaväen kanssa.

It-väkeä vieraili hänen luonaan Valkoisessa talossa kahdeksan vuoden aikana paljon. Tarkkailijoiden mukaan hän saattaisi hyvinkin innostua riskisijoittamisesta teknologiaan (siirryt toiseen palveluun).

Baltimorelainen ihmisoikeusaktivisti Ralph Moore. Kuva: Mika Hentunen / Yle

"Pitäisi olla roolimalleja"

Valkoisessa talossa Obaman vieraana kävi myös ihmisoikeusaktivisti Ralph Moore. Hänet tunnetaan Yhdysvalloissa elämäntyöstään Baltimoren ongelmakortteleissa.

Moore kertoo olevansa tulevan presidentin Trumpin kanssa eri mieltä siitä, miten Yhdysvaltain suurkaupunkien ongelmia tulisi ratkaista. Hän kertoi Ylen pyynnöstä, mitä toivoo Obamien tekevän tulevaisuudessa:

– Obamien tulisi jatkaa nuorisotyötä etenkin afro-amerikkalaisten parissa ja käyttää energiaansa nuoriso-ohjelmien rahankeruuseen.

Mooren mielestä väistyvän presidenttiparin on käytettävä vaikutusvaltaansa ja puhuttava suunsa puhtaaksi eikä vaiettava Trumpin hallinnon hankkeista.

– Heidän tulisi ajaa tavallisten kansalaisten, varsinkin heikompien asiaa: työpaikkoja, koulutusta, asuntoja ja terveydenhuoltoa.

– Ennen kaikkea: Obamien pitäisi olla rohkeita roolimalleja myös lähdettyään Valkoisesta talosta, Moore sanoo.