Syyrian armeija ja oppositio: Tulitauko alkaa ensi yönä

Venäjä ja Turkki ovat ilmoittaneet toimivansa tulitauon takaajina.

Syyria
Siviilejä kadulla Itä-Aleppossa 14. joulukuuta.
Siviilejä kadulla Itä-Aleppossa 14. joulukuuta.STR / EPA

Syyrian armeija on myöntynyt koko maata koskevaan tulitaukoon, jonka on määrä alkaa ensi yönä puoliltaöin, kertoo Syyrian valtiollinen uutistoimisto SANA.

Myös Syyrian opposition kattojärjestö, Syyrian kansallinen koalitio SNC tukee tulitaukosopimusta, koalition tiedottaja Ahmed Ramadan kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Yksittäisiltä kapinallisryhmiltä ei ole vielä saatu vahvistusta sille, ovatko ne mukana tulitauossa.

Tulitaukosopimuksen syntymisestä kertoi ensimmäisenä Venäjän presidentti Vladimir Putin. Hänen mukaansa siinä ovat mukana Syyrian hallitus ja kapinallisten tärkeimmät joukot.

Epäselvyyttä tulitauon kattavuudesta

Syyrian armeijan mukaan tulitauko ei koske Isisiä eikä aiemmin al-Nusran rintamana tunnettua ääri-islamistista ryhmittymää tai niihin sidoksissa olevia joukkoja.

Kapinallisryhmä Fastaqimin edustaja Zakaria Malahifji kuitenkin sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan, että vain Isisin hallussa olevat alueet olisivat tulitauon ulkopuolella.

Venäjän puolustusministerin Sergei Šoigun mukaan tulitauossa on mukana 62 000 kapinallistaistelijaa, ja Venäjän armeija on perustanut yhdessä Turkin joukkojen kanssa kuuman linjan tulitauon valvomiseksi.

Turkki on vahvistanut toimivansa tulitauon takaajana yhdessä Venäjän kanssa. Turkki on ollut yksi kapinallisten tärkeistä tukijoista.

Lavrov: Trumpin hallinto tervetullut neuvotteluihin

Putin ilmoitti samalla Venäjän supistavan Syyriassa olevien joukkojensa vahvuutta. Putin ei tarkentanut, paljonko joukkoja ja aseita vedetään pois Syyriasta. Hänen mukaansa Venäjä aikoo jatkossakin "taistella kansainvälistä terrorismia vastaan" ja tukea Syyrian hallitusta.

Putinin mukaan tulitauon jälkeen seuraava askel ovat rauhanneuvottelut, jotka on tarkoitus järjestää Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, että Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin hallinto on tervetullut mukaan neuvotteluihin, kun Trump astuu virkaansa.

Syyriaan on viimeksi yritetty koko maan kattavaa tulitaukoa syyskuussa ja helmikuussa Yhdysvaltain ja Venäjän välityksellä. Molemmilla kerroilla tulitauko romahti väkivaltaisuuksien yllyttyä uudelleen.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Tass