Lappeenrannan Huhtiniemeen suunniteltu miljoonahotelli ei toteudu

Lappeenrannan Huhtiniemen hotellisuunnitelmat on kuopattu. Conte Invest ilmoitti tänään torstaina, että hotellia ei Huhtiniemeen tule.

Havainnekuva osoittaa Huhtiniemeen suunnitellun hotellin paikan. Kuva: Buildia Oy

Lappeenrannan Huhtiniemeen ei tule suunniteltua hotellia. Yksi hotellin taustayhtiöistä, Conte Invest, on tänään torstaina ilmoittanut Lappeenrannan kaupungille, että hanke ei etene sovitussa aikataulussa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hanke kaatuu.

Lappeenrannan kaupunki on jo kertaalleen myöntänyt rakentamiselle kahden vuoden lisäajan. Viimeinen niistä olisi loppunut tämän vuoden lopussa.

Lappeenrannan Huhtiniemeen yhtiö suunnitteli 17-kerroksista hotellia ja kylpylää.

Yhtiö on kaavaillut hotellia Lappeenrannan Huhtiniemeen Saimaan rannalle usean vuoden ajan. Huhtiniemi sijaitsee parin kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta. Alueella on nyt Huhtiniemen leirintäalue.

Hotellihankkeelle on haettu jo aiemmin lisäaikaa. Nyt lisäaikaa ei ole näköpiirissä.

– En usko, että tälle hankkeelle näillä asiakirjoilla voi mitään lisäaikaa tulla. Mutta meillä on siellä lainvoimainen asemakaava hotellia varten. Voi olla, että tulevaisuudessa joku muu hotellin sinne toteuttaa, kun taloudelliset edellytykset ovat siihen suotuisammat kuin tällä hetkellä, sanoo kaupunginsihteeri Juha Willberg Lappeenrannan kaupungilta.

Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) ei yllättynyt hotellihankkeen kaatumisesta.

– Kyllä tähän osattiin varautua, että näin käy. Nyt alue jää vapaaksi muiden katsottavaksi, kannattaisiko sinne jonkun hotellia rakentaa. Ei siihen lähdetä nyt kaavaa muuttamaan uudestaan, Kakkola sanoo.

Kaupunki ei kiirehdi Huhtiniemeen uusia suunnitelmia.

– Ei se maa siitä mihinkään karkaa, Kakkola jatkaa.

Hotellia suunniteltu yli kymmenen vuotta

Huhtiniemen hotellisuunnitelmat saivat alkunsa jo vuonna 2008, kun Lappeenrannan kaupunki solmi yhteistoimintasopimuksen sijoitusyhtiö Conte Investin kanssa. Tavoitteena oli rakentaa Huhtiniemeen kylpylä ja monitoimikeskus.

Kaupunki ja yhtiö sopivat silloin kylpylähotellin mahdollistavan asemakaavan laatimisesta luonnonkauniiseen Huhtiniemeen, joka sijaitsi muutaman kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta ja lentokentästä. Huhtiniemessä sijaitsivat silloin ja sijaitsevat edelleen leirintäalue, pieni laskettelurinne ja suosittu valaistu latu.

Vuonna 2010 Conte Invest ilmoitti, että kylpylähotellille löytyi rahoittajaksi kiinteistösijoitusyhtiö Ultivista. Yhtiöllä oli suunnitteilla Espooseen Marriot-hotellia, joka ei myöskään ole edelleenkään toteutunut.

Yhdessä Conte Invest ja Ultivista perustivat hotellin toteuttamista varten Buildia-yhtiön, jolle siirtyi kaupungin ja Conte Investin välisen yhteistoimintasopimuksen oikeudet ja velvollisuudet.

Huhtiniemeen piti tulla 17-kerroksinen hotelli

Huhtiniemeen suunniteltiin 17-kerroksista hotellirakennusta, 1–4-kerroksista kylpylä- ja vapaa-aikakeskusta sekä muun muassa loma-asuntoja. Suunnitellun investoinnin arvo olisi ollut noin 70 miljoonaa euroa. Rakentamaan piti päästä jo vuonna 2012.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kylpylähotellin mahdollistavan asemakaavamuutoksen ja hotelli- ja loma-asuntoalueen täytäntöönpanosopimuksen tammikuussa 2012. Kaavasta tehdyt valitukset kuitenkin siirsivät suunnitelmia tulevaisuuteen. Kymmenen yksityishenkilöä valitti kaavasta aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti. Siellä valitukset kuitenkin kaatuivat pari vuotta myöhemmin.

Sitten peliin astuivat ruplan romahdus, yleinen polittinen tilanne ja taantuma. Kauppakirjat alueesta olisi sopimuksen mukaan pitänyt allekirjoittaa 27. helmikuuta 2015 mennessä. Ultivista haki ja sai kaupungilta lisäaikaa suunnitelmien ja kauppakirjan tekoon vuoden 2016 loppuun saakka.

Artikkelia on täydennetty hotellihankkeen taustoilla 29.12. 2016 kello 16.24 sekä Willbergin ja Kakkolan kommenteilla kello 16.56