Lintuinfluenssa levisi sisämaahan – rajoitusvyöhyke Harjavaltaan

Lintuinfluenssaa on tähän saakka löydetty Varsinais-Suomessa ja Ahvenmaalla sekä Raumalla.

lintuinfluenssa
Merikotka Helsingissä
Jarmo Nieminen

Harjavallassa Satakunnassa on kuollut merikotka lintuinfluenssaan.

Merikotka löytyi 23.12. huonokuntoisena Harjavallan teollisuusalueelta. Se vietiin paikallisen lintuharrastajan luo hoidettavaksi. Linnun kunto heikentyi ja se kuoli jouluaattona.

Linnun kuolinsyy on korkeapatogeeninen H5N8-tyypin lintuinfluenssa. Se aiheuttaa korkeaa kuolleisuutta luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle.

Suojavyöhyke ympäristöön

Taudin leviämisen ehkäisemiseksi elintarviketurvallisuusvirasto Evira on perustanut alueelle 10 kilometrin rajoitusvyöhykkeen. Siipikarjan ja -tuotteiden siirtoja vyöhykkeellä rajoitetaan.

– On Suomen kannalta paha, jos lintuinfluenssaa löytyy edes harrastekanalasta, jossa on vain muutama lintu. Sekin tulkitaan siipikarjatilaksi. Tällöin monet maat voisivat asettaa vientiesteitä eikä meidän tuotteitamme haluttaisi ostaa, Eviran yksikönjohtaja Tuija Gadd toteaa.

Gadd uskoo siipikarjan pysyvän suojassa, jos tiloilla noudatetaan annettuja määräyksiä.

– Suomessa on aika hyvä bioturva. Jos suojauksia noudatetaan ja linnut pidetään sisällä, on toivoa, että tauti ei leviä.

Ei leviä helposti ihmiseen

Vastaavaa lintuinfluenssaa on aiemmin löytynyt luonnonvaraisista linnuista Ahvenanmaalta, Nauvosta ja viimeksi ennen joulua merikotkasta Raumalta. Aiemmin tautitapauksia on ollut rannikolla, nyt kuollut lintu löytyi sisämaasta. Tätä ennen havaintoja korkeapatogeenisesta lintuinfluenssasta ei ole Suomessa tehty.

Tauti ei leviä helposti ihmiseen eikä nyt löydetty virus ole aiheuttanut ihmisten sairastumisia.