Kotkassa koetaan Suomen suurin uudenvuoden ilotulitus: "Aikaisemmin ei ole ammuttu vastaavaa määrää"

Pääkaupungin ilotulituksessa on enemmän raketteja, mutta niissä käytetään huomattavasti vähemmän ruutia kuin Kotkassa.

ilotulitukset
Ilotulitus raketin loisto tummalla yötaivaalla.
Touko Yrttimaa / Yle

*KOTKA *Kotkassa aloitetaan Suomen 100-vuotisjuhlinnat näyttävästi. Järjestäjän mukaan kaupungissa koetaan tänä vuonna Suomen suurin uudenvuoden ilotulitus.

Ilotulituksen järjestää Kaakon Kulttuuritehdas ry. Puhdasta ruutimäärää arvioitaessa tapahtuman vetäjä kertoo, että lauantaina ilmoille kajautetaan noin 1 500 kilon edestä tavaraa.

– Aikaisemmin ei ole ammuttu vastaavaa määrää Suomessa. Maksimissaan raketit kohoavat Kotkassa 250 metriin, minimissäänkin 80 metriin, sanoo pyroteknikko Teppo Hakkarainen.

Vertailun vuoksi Helsingissä vuodenvaihdetta juhlistetaan puolta pienemmin panoksin. Pääkaupungin ilotulituksessa on enemmän raketteja, mutta niissä käytetään puolet vähemmän ruutia kuin Kotkassa, kerrotaan pääkaupungin ilotulituksen järjestävästä Suomen Pyrotekniikasta.

Ilotulituksen mahdollistavat talkoolaiset ja sponsorit

Kotkan uudenvuoden ilotulitus järjestetään kokonaan talkoovoimin, mikä mahdollistaa massiivisen ilotulituksen toteuttamisen. Myös ammattiteknikot ovat talkoissa mukana.

– Show-päivänä talkooporukkaa on yhteensä viitisenkymmentä, vartijat mukaan lukien. Tätä kaikkea on edeltänyt lähes kuukauden työ, sanoo Teppo Hakkarainen.

Koko touhun maksavat sponsorit, joiden mukana on myös Kotkan kaupunki. Kaakon Kulttuuritehdas arvioi kaupungin osuudeksi noin kymmenyksen koko budjetista.

– Yhteensä raketteja ammutaan kymmenien tuhansien eurojen edestä, sanoo Teppo Hakkarainen.

Uudenvuoden ilotulitus Kotkassa tulee kestämään viidestätoista kahteenkymmeneen minuuttia. Hakkaraisen mukaan Kotkan uudenvuoden-show voisi kestää suunniteltua kauemminkin.

– Halusimme tiivistää kestoa ja saada näytökselle massiivisuutta. Voisimme paukuttaa tunnin verran ja tavaraa olisi vielä ilmassakin.

Kotkan ilotulitus pidetään lauantaina 31.12 kello 18.